Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/09/2022
Уметницима из Новог Сада позив да учествују у програму Темишвар 2023
15/09/2022

Нови Сад, Европску престоницу културе за 2022. годину, наследиће Темишвар, трећи град по величини у Румунији, који ће титулу носити следеће, 2023. године. Захваљујући партнерским односима и заједничком европском наслеђу, Град Темишвар позива уметнике и уметнице из Новог Сада да се укључе у програм будуће Европске престонице културе.

Организације и појединци и појединке могу се укључити у главни програм Темишвар 2023 директним удруживањем са локалним носиоцима програма. Могу учествовати у јачању капацитета локалног екосистема кроз размену знања и ресурса кроз програм „Електрана” (The Power Station) или конкурисати самостално, са сопственим пројектима, на отворени позив „Европски одјеци” (European Echoes). Уколико се пројекти које уметници и уметнице желе да кандидују не уклапају у главни програмски концепт, могу се пријавити за „придружени” програм (The Associated Programme). На крају, уметници и уметнице могу исказати своју подршу Темишвару као културној престоници Европе кроз различите промотивне активности у својој земљи.

Отворени позив за учешће у званичном програму будуће Европске престонице културе траје до краја септембра ове године, а детаље у вези са начинима на које се могу укључити у програм Темишвар 2023, информације о условима, као и формулар за пријаву, заинтересовани могу пронаћи овде.

Нови Сад и Темишвар првобитно је требало да заједно носе титулу Европске престонице културе 2021. године. Иако је због пандемије та одлука промењена – Нови Сад је актуелни носилац, док ће Темишвар титулу понети 2023. године – два града остварила су добру сарадњу која се наставља и кроз овај позив новосадским уметницима и уметницама да учествују у програму Европске престонице културе за наредну годину.

Фото: Adrian Frentescu

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.