Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/12/2016
Успешне компаније подршка пројекту Европске престонице културе
21/12/2016

Након што су одборници Скупштине Града Новог Сада усвојили одлуку да Културни центар Новог Сада формира посебну фондацију која ће управљати пројектом „Нови Сад 2021“, синоћ је у Свечаној сали Градске куће одржан пригодан коктел. Овом приликом потписан је и протокол о подршци и сарадњи са компанијом Mercator-S, као првим партнером пројекта из комерцијалног сектора.

Поздрављајући госте председник Организационог одбора пројекта „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић је, уз истицање да је једна од дефиниција културе „начин живота“, рекао да је важно да на један цео процес ставимо тачку.

– У овом случају то је један огроман узвичник – Нови Сад је постао Европска престоница културе 2021. године. А тачка се односи заправо на читав један процес који је трајао и верујем да је важно да се он на један пригодан начин обележи како бисмо се свима који су учествовали у овом пројекту на неки начин захвалили – казао је Миленковић.

Председник Организационог одбора пројекта „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић
Председник Организационог одбора пројекта „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић

 

Он је посебно истакао чињеницу да је Нови Сад један од најзначајнијих српских брендова.

– Ако кажете неком „споља“ да је Нови Сад проглашен за Омладинску престоницу Евопе 2019. године, да 2020. обележава 20 година EXIT-а, једног од најбољих европских музичких фестивала, а да ће 2021. године бити Европска престоница културе то је нешто што ни један туриста, а верујем ни инвеститор неће заобићи. Али на крају све то није битно ни због туриста, ни због инвеститора већ је битно само и једно због нас самих – казао је Миленковић и додао да у мери у којој то искористимо биће нам свима боље и квалитетније у граду у којем живимо.

На синоћној свечаности потписан је и протокол о сарадњи са компанијом Mercator-S као првим партнером из комерцијалног сектора.
Извршни директор маркетинга Mercator-S, Матија Протић, истакао је да верује у идеју Новог Сада као Европске престонице културе: „Драго нам је што компаније Mercator-S и IDEA постају део пројекта. На тај начин испуњавамо нашу мисију пословања да будемо део друштвене заједнице у којој послујемо.“

Извршни директор маркетинга Mercator-S
Извршни директор маркетинга ,,Mercator-S“

 

Према Миленковићевим речима пројекат „Нови Сад 2021“ је већ у процесу кандидатуре имао запажен заједнички моменат који је окупио различите актере у целом процесу који су на тај начин дали својеврстан „ветар у леђа“ променама.

– Ја нећу да кажем да је кандидатура, а онда и титула Европске престонице културе заслужна за донешење Стратегије развоја културе Града – она би свакако били донешена; нећу да кажем да би само због кандидатуре нека „Кинеска четврт“ једног дана постала неки Youth Creative Polis… Град ће се свакако развијати, али та једна одредница је све скупа ангажовала, као мотив више, да се све жељене ствари остваре у одређеним временским роковима – рекао је Миленковић и нагласио да неће пројекат „Нови Сад 2021“ нити сама титула Европска престоница културе учинити да се све у Новом Саду побољша, већ то искључиво зависи од свих грађана Новог Сада.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.