Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нови сад novi sad

Објављено:

13/11/2020
Нови Сад пример за јединствени приступ развоју културе
13/11/2020

Будућу Европску престоницу културе данас је обишла нова потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гојковић и оценила Нови Сад као град са јединственим приступом развоју културе, иза чега стоји дугорочна амбициозна визија, стратешко опредељење и континуирани рад.

Још 2008. године, као тадашња градоначелница Новог Сада, Гојковићева је прва упутила иницијативу Министарству културе и информисања да подржи Нови Сад за престижну титулу Европске престонице културе, а данас је имала прилику да се као актуелна министарка упозна са постигнутим резултатима, односно развојем људи, процеса, простора и програма који чине програмски наратив „За нове мостове”.

„Нови Сад је очигледан пример да ако неко има одређен сан, а то је био пројекат Европска престoница културе, који сам са великим ентузијазмом започела писмом Бриселу 2008. године, неколико година касније постаје стварност, захваљујући слуху градоначелника Милоша Вучевића и великом раду и ентузијазму оних који су окупљени у Фондацији „Нови Сад – Европска престоница културе“. Импресионирана сам оним што сам видела, драго ми је да је направљена синергија талентованих људи, градоначелника и нас на републичком нивоу. Учинићемо све да Нови Сад буде не само Европска престоница културе, већ и да превазиђемо све до сада кандидоване градове не само у региону, већ и у Европи“, изјавила је потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гојковић, на конференцији за медије одржаној у Градској кући у Новом Саду.

Она је претходно, са градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем и директором Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немањом Миленковићем, обишла Градску концертну дворану, прву у историји града, као и нову зграду две школe – Балетске и Музичке.

„У буџету за 2021. годину предвидели смо последњу траншу за завршетак изградње зграде Музичке и Балетске школе са концертном двораном, и то нешто више од 300 милиона динара за набавку опреме. Наредне године ђаци ће кренути у те школе и организоваћемо културне догађаје, односно користити концертну дворану. То није успех једне администрације, већ целог града. Били смо у стању да готово три милијарде динара уложимо током пет година и саградимо тај велелепни, најмодернији објекат. То ће бити центар даљег културног развоја града и још један од разлога да млади остају у Новом Саду. Настављамо сарадњу са републичком Владом и имаћемо значајну подршку да комплетно завршимо обнову подграђа Петроварадинске тврђаве, које ће бити један од најлепших делова Новог Сада. Титула ЕПК је померена на 2022. годину, иако је наш тим био спреман да пројекат реализује и у 2021. Ускоро ћемо имати јако добре вести, јер близу смо тога да Стефан Миленковић, највећа звезда светске класичне музике дође да живи и ради у Новом Саду. Понудили смо му најбоље услове, а за то су најзаслужнији Фондација и Градска управа за културу. Надамо се да ће он бити управник концертне дворане, а наравно укључиће се у рад Културног центра и Академије уметности у нашем граду. Када видимо да се најуспешнији враћају у Србију, то је сигнал другима да не одлазе, да остану у својој отаџбини”, рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Поред Градске дворане и две школе, подграђе Петроварадинске тврђаве обновиће се после готово 300 година, простор Великог Лимана након сто година трансформише се у простор модерног стваралаштва, што је само један део бројних инфраструктурних пројеката у оквиру припрема за годину титуле.

нови сад 2022

„Један од првих градова ван Европске уније који је понео титулу Европске престонице културе, 2019. године Европска комисија оценила је Нови Сад као једну од најбољих престоница културе у припремној фази. Европски парламент недавно је усвојио предлог Европске комисије да се година титуле помери са 2021. на 2022. годину због пандемије коронавируса и том предлогу ми смо се прикључили од почетка, у знак солидарности са другим градовима – престоницама културе. Иако смо добили на времену, већ сада је Нови Сад јединствен у региону по културној стратегији развоја, али и у овом делу Европе по мрежи културних станица. После више од пола века, напуштени и небезбедни простори широм града добили су ново рухо и служе култури и уметницима, заједно са изградњом нових простора. То су легати који остају и након године титуле граду, који је већ показао да културу живи”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Миленковић је на конференцији за медије најавио и покретање нове, јединствене платформе за културу Visit Novi Sad, још једног легата који ће Нови Сад и у дигиталној форми представити не само као престоницу, него као град културе и у годинама након титуле.

нови сад

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.