Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/12/2017
Youth Creative Polis – Прве одлуке Савета за развој
06/12/2017

 На првом састанку Савета за развој Youth Creative polis-а донето је низ иницијалних одлука и закључака које је усвојила Радна група за капиталне и инфраструктурне пројекте.

Формиран на основу одлуке Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021’’, Савет је уследио као резултат јавних дебата стручне и најшире јавности, а са којима се сагласио градоначелник Новог Сада, господин Милош Вучевић, потврдивши их 12. септембра ове године, кроз пет тачака развоја будућег Youth creative polis-a.

Савет за развој Youth creative polis-a, који чине: представници Фондације „Нови Сад 2021“, и ОПЕНС-а, представник уметничке продукције и представник занатлија из Кинеске четврти, као и представници Градске управе за културу, Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, Градске управе за комуналне послове и Градске управе за урбанизам и грађевинске послове, усвојио је следеће закључке:

  1. Потврђено је да, на основу провере земљишних књига у Катастру и Историјском архиву Града Новог Сада, нема ни основа ни захтева за реституцијом на парцелама на којима се ради обнова и изградња Youth Creative Polis-a.
  2. Почиње се са увођењем, до сада непостојеће, комуналне инфраструктуре (према траси на приложеној скици). На основу тога, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције потписала је уговор за пројектовање водовода, канализације и пратећих објеката (црпних станица), као и уговоре за јавно осветљење и партерно уређење, са најповољнијим извођачима радова, а Градска управа за имовину спровела је поступак јавне набавке чији су предмет радови на привођењу намени на адреси будућег YCP. На основу свега наведеног, очекује се почетак реализације радова на привођењу намени већ почетком 2018. године.
  3. Савет за YCP дао је смернице о именовању координатора пројектовања и реализације послова, а у циљу што боље синхронизације радова свих ЈП и ЈКП. Радна група за капиталне и инфраструктурне пројекте сагласила се са тим и донела закључак о именовању члана кога ће делегирати Управа за грађевинско земљиште и инвестиције.
  4. Одређени су и први критеријуми, за закупце који се баве услужним занатима, према којима се савесним закупцима сматрају сви они који су (и поред чињенице да су им истекли уговори о коришћењу пословног простора), своје обавезе према Управи за имовину, измиривали на време. Савет је у даљем току састанка разговарао о правном оквиру који ће бити предложен као решење за обезбеђивање новог простора за све услужне занатлије који се привремено или трајно исељавају из зоне која се приводи намени, на основу њихових потреба.
  5. Откривено је и неколико случајева пребивалишта лица без решеног стамбеног питања, због чега се Фондација „Нови Сад 2021“ обратила Центру за социјални рад, како би пружила подршку у збрињавању. Узимајући у обзир временске прилике и тешке животне услове Центар је пронашао адекватно решење за наше суграђане.

Улога формираног Савета огледа се пре свега у давању смерница и предлагању мера за унапређење, те праћење спровођења пројекта Youth creative polis. Поред тога, Савет треба да дефинише начин управљања овим пројектима, подстиче сарадњу свих учесника на реализацији пројекта, покреће иницијативе и предузима друге активности у циљу унапређења сарадње надлежних органа, установа и институција и саме реализације. Фондација „Нови Сад 2021“ на овај начин наставља да кроз изградњу културе дијалога, симболизује мост који превазилази препреке.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.