Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/07/2016
„За нове мостове“ на Егзиту
12/07/2016

Лист Данас у сарадњи са СКЦНС Фабрика током Егзита организовао је серију трибина под називом „Магија дијалога“. На тај начин Егзит је још једном показао да није само један од најбољих музичких фестивала Европе, већ и догађај који има изузетно важан друштвени карактер.

У тој сфери деловања Егзит је пронашао одличног партнера у Данасу који је репутацију објективног, грађански оријантисаног дневног листа стицао још у 90-им годинама прошлог века које су обележили грађански немири и ратови, избеглице, одлив мозгова, нетолеранција, изолација…

Лист Данас и Егзит фестивал, на којем је 195.000 људи из 60 земаља света видело нови визуелни идентитет, пружили су и значајну подршку пројекту „Нови Сад 2021“ којим Град Нови Сад конкурише за престижну титулу Европске престонице културе 2021. године. Програмски концепт пројекта „Нови Сад 2021“ састоји се из четири области симболично названих „мостови“: Слобода, који за тему има креативне индустрије и младе, затим Нада, који је окренут културним капацитетима и јавним просторима, Нови, са акценатом на културно наслеђе и гостопримство и четврти Дуга, који обрађује теме конфликта и миграција.

ns_nadadugasloboda_cyr

Управо прва панел дискусија „Магије дијалога“, под називом „Тиха балканска већина“ одржана прве вечери Егзита, била је инспирисана отвореним писмом уметника и културних радника који су позвали на солидарност и указали на пораст нетрпељивости и мржње међу људима, а које веома подсећају на оно што нам се дешавало деведесетих година прошлог века. Како на тој дискусији, тако и током све четири вечери „Магије дијалога“ пред посетиоцима Егзита говорили су најеминентнији новинари и уредници најпзнатијих српских недељника, као и глумци, редитељи, музичари са простора некада зараћених страна.

Реализацијом програмског концепта пројекта „Нови Сад 2021“ и синергијом која је постигнута са Егзит фестивалом, Нови Сад показује огроман потенцијал и снагу да на најбољи могући начин промовише културне, европске вредности којима располаже не само Град већ и цела земља и регион. Кулминација тих потенцијала и вредности достигла би врхунац добијањем титуле Европске престонице културе 2021. године.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.