Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/10/2018
Више од 40 000 људи посетило програме Калеидоскопа културе
02/10/2018

Калеидоскоп, дело заједничког креирања простора и програма културе, којим се кроз различите уметности представља јединствена слика различитости и разноликости Новог Сада посетило је више од 40 000 људи. Током пет недеља Калеидоскоп је представио више од 1000 уметника,  400 програма у које је било укључено преко 60 организација из Новог Сада, а на више од 80 локација, Нови Сад је добио лето богато културним дешавањима у јединственом облику.

Новосађанима и бројним туристима, Нови Сад се представио културом и уметношћу кроз бројне постојеће, али и нове садржаје. Кроз архитектуру, књижевност, извођачку уметност, примењену и визуелну уметност на више од 80 локација наступили су уметници из Русије, Шпаније, Бугарске, Украјине, Румуније, Словачке, Молдавије, Италије, Белгије, Канаде, Француске и многих других земаља света. Шпански уметник, Давид Морено који је наступио у склопу  програма „Уметници у гостима” одушевио је публику својим спектакуларним перформансом 6 метара изнад земље. Једна од највећих савремених пијанисткиња, Момо Кодама, из Јапана, испраћена је уз овације у новосадској Синагоги. Кроз 6 представа из Европе, грађани су имали прилику да уживају у савременом циркусу те да се на моменат врате у детињство, а моменат који је свакако био величанствен за Нови Сад јесте онај када је чувени „Корзо” оживео и Војвођански симфонијски оркестар оставио без даха готово 10 000 људи који су присуствовали концерту за памћење на булевару Михајла Пупина.

У току овог петонедељног путовања, српска Атина отворила је и прву статичну културну станицу.- дворац Еђшег отворио је врата својим грађанима, а у склопу представљања културних станица и програма укључивања грађана, Фондација „Нови Сад 2021” овом приликом омогућила је Новосађанима да активно учествују у стварању и креирању нових простора у свом граду.

Кроз пројекат „Нова места”, Калеидоскоп културе дефинисао је нови приступ, омогућивши грађанима да буду питани и постану активни учесници у креирању свог животног оркужења. Изложени конкурсни радови приказали су уређења малих јавних површина и у њима срж идеје Фондације „Нови Сад 2021” – да грађани са архитектама креирају идеје и преточе их у окружење по својој мери, док смо кроз изложбу конкурсних радова „Централни градски тргови”, видели како грађани посматрају сам центар нашег града и како би желели да изгледа, а у разговору са архитектама дошли су до најбољих решења које ће бити симбол новог таласа култрних потреба.

Посебан печат овом јединственом пројекту дали су церемонија отварања и затварања Калеидоскопа. У 30 минута мултимедијалног програма, кроз спектакуларну игру светлости, уметници су показали како се негује разноликост и посебност нашег града, а уметници који су увеличали отварање и затварање Калеидоскопа били су Слободан Тркуља, Лена Ковачевић, Нада Колунџија, новосадска уметничка група Alice in WonderBand, гудачки квартет Камерата Академика и Ultraphunk.

„Калеидоскоп- јединствено дело културе зајдништва траје читаве године и рефлектује се кроз четири фазе. Прву фазу чини осмишљавање и креирање нових места у граду, где Новосађани стварају просторе, будуће сцене, за представљање културно-уметничких програма. Друга фаза је повезана са гостовањем иностраних уметника, а у сарадњи са локалном културно-уметничком сценом, како би креирали програме који ће бити представљени на новим местима. Програм, широм Новог Сада, како у центру, тако и на ободима града, представљен најширој публици, чини трећу, највидљивију фазу Калеидоскопа. Коначно, четврта, не мања важна фаза, везана је за публика која оцењује програме дајући своје похвале, критике, сугестије и предлоге на основу којих се  креирају, за наредну годину, нови програми”, наводи директор Фондације „Нови Сад 2021” Немања Миленковић.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.