Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/07/2021
Отворен јавни конкурс за пројекте сарадње са Јапаном у години титуле
12/07/2021

У циљу обогаћивања програма за 2022. годину, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је Јавни конкурс за суфинансирање програма сарадње с Јапаном који ће бити реализовани у години титуле у Новом Саду и околини.

Ради бољег повезивања са јапанском културном и уметничком сценом, Фондација је остварила сарадњу са ЕУ – Јапан фестом, организацијом која је основана 1992. године са циљем промовисања јапанске културе и уметности у Европи. ЕУ – Јапан фест ће кроз овај конкурс подржати пројекте сарадње са јапанским уметницима и организацијама који се уклапају у концепт програма за годину титуле.

Заинтересовани су позвани да аплицирају са пројектима који су у складу са програмским концептом и уметничком визијом „За нове мостове”, који је развила Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и који у оквиру својих активности промовишу традиционалну и/или савремену уметност Јапана, уз обавезно учешће најмање једног јапанског уметника.

Приоритет при избору имаће програми у неуобичајеним и јавним просторима, инострана гостовања и представљања аутора, међународни фестивали и манифестације, тематске изложбе, инсталације, тематске манифестације, представљање нових сценских дела насталих кроз копродукције на међународном или националном нивоу, те сви облици јавних догађања који у савременој уметничкој интерпретацији у различитим облицима стваралаштва на иновативан начин представљају културну баштину.

Очекиване врсте израза јесу популарна музика, класична музика, филм, књижевни догађаји, баштина у савременој интерпретацији, фотографија, (нови) медији и технологије, дизајн, улична уметност, нови циркус и улични театар, сценско извођење савременог драмског текста, савремени плес, визуелне уметности и слично.

Заинтересовани на јавни позив могу да се пријаве до 10. августа 2021. године, док су све информације о потребној документацији, као и пријавни обрасци доступни на интернет страници Фондације у делу: Јавни позиви.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.