Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
јапан

Објављено:

15/07/2021
Сарадња новосадских и јапанских уметника: Нови конкурс Европске престонице културе
15/07/2021

Позиционирање Новог Сада као једног од центара европског културног живота током 2022. године, кроз повезивање локалне, европске, па и светске уметничке сцене, једно је од главних начела пројекта Европске престонице културе.На темељима те идеје и у циљу обогаћивања програма планираног за 2022. годину, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је Јавни конкурс за суфинансирање програма сарадње с Јапаном који ће бити реализовани у години титуле у Новом Саду и околини.

Ради бољег повезивања са јапанском културном и уметничком сценом, Фондација је остварила сарадњу са ЕУ – Јапан фестом, који ће кроз овај конкурс подржати пројекте сарадње са јапанским уметницима и организацијама који се уклапају у концепт програма за годину титуле.

Очекиване врсте израза јесу популарна и класична музика, филм, књижевни догађаји, баштина у савременој интерпретацији, фотографија, (нови) медији и технологије, дизајн, улична уметност, нови циркус и улични театар, сценско извођење савременог драмског текста, савремени плес, визуелне уметности и слично.

Заинтересовани на јавни позив могу да се пријаве до 10. августа 2021. године, а више информација о критеријумима, потребној документацији, као и пријавни обрасци доступни су у делу Јавни позиви.

Првакиња Опере СНП-а на студијском путовању у Јапану

Своју сарадњу са ЕУ – Јапан фестом, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ већ годинама уназад негује кроз програм размене Кизуна, који подразумева студијско путовање новосадских уметника у Јапан. У овом кругу изабрана је првакиња Опере Српског народног позоришта, мецосопранисткиња Јелена Кончар.

Уметница ће у Токио путовати у октобру 2021. године, а основни циљеви њеног путовања биће повезивање са јапанским уметницима и културним институцијама, размена искустава, промоција српске вокалне музике у Јапану, те Новог Сада као Европске престонице културе 2022. године.

Последњи циклус јавног конкурса за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан у оквиру програма размене Кизуна, биће отворен до краја августа 2021. године. Тим циклусом биће

завршен програм размене Кизуна, а уметници који желе да искористе ту последњу прилику за јединствено искуство студијског путовања у Јапан више информација могу пронаћи у делу Јавни позиви.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.