Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/04/2022
Акинори Оиши: Уметност је мој начин комуникације са људима
18/04/2022

„Моја уметност је импровизована, слободна. Цртам сваки дан у свом скиценблоку, тако да нема потребе за додатним скицама. Мој лик је попут неке врсте шаблона – понекад има значење, али потребна вам је машта. Таква уметност је интерактивна, постоји између мене и посматрача. Некад се у уметности ради о вештини, а некад само цртам и цртам и цртам, а када погрешим – настане нешто ново. То је попут импровизације, попут откривања“, рекао је мултимедијални јапански уметник Акинори Оиши који читавог априла, у оквиру програмског сегмента „Школе будућности“, борави у Новом Саду и своје знање дели са децом и младима кроз уметничке радионице у Школи за дизајн „Богдан Шупут“, Основној школи „Тврђава“ и врићу „Земља чуда“.

У оквиру Акиноријевог боравка у Новом Саду, у суботу, 16. априла, одржана је радионица „Let’s play with Aki“ када су деца и родитељи заједно са уметником креирали своје карактере и помоћу њих, и додатних Акиноријевих ликова, стварали своје креације на теме „Шта тебе чини срећним?“ и „Опиши своје снове“. Радионица је одржана у Приватној основној школи „Тврђава“, а учествовали су ученици и ученице ове школе, као и деца из вртића „Земља чуда“ у пратњи својих родитеља.

Акинори Оиши је склоност ка цртању показао већ са три године, а током одрастања инспирацију је проналазио у европским и америчким сликовницама и јапанским мангама. Ликовну уметност је завршио на Универзитету у Кјоту, а своје вештине развијао је како у Јапану, тако и у Француској, где је живео неколико година. Радио је као професор на Универзитету уметности у Токију, а данас је врло активан на јапанској уметничкој сцени.

Овај међународно признати и награђивани јапански уметник, познат по осликавању различитих површина својим сићушним, насмејаним ликовима, недавно је посетио и просторије Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, на Тргу слободе, где је белим маркером осликао прозоре својим препознатљивим карактерима. Акинори је осликао и прозоре Приватне основне школе „Тврђава“, Америчког кутка и Туристичке организације Новог Сада.

„Школе будућности“ део су програмског лука Будућност Европе, једног од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године.

Фото: Марко Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.