Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

18/04/2022
Akinori Oiši: Umetnost je moj način komunikacije sa ljudima
18/04/2022

„Moja umetnost je improvizovana, slobodna. Crtam svaki dan u svom skicenbloku, tako da nema potrebe za dodatnim skicama. Moj lik je poput neke vrste šablona – ponekad ima značenje, ali potrebna vam je mašta. Takva umetnost je interaktivna, postoji između mene i posmatrača. Nekad se u umetnosti radi o veštini, a nekad samo crtam i crtam i crtam, a kada pogrešim – nastane nešto novo. To je poput improvizacije, poput otkrivanja“, rekao je multimedijalni japanski umetnik Akinori Oiši koji čitavog aprila, u okviru programskog segmenta „Škole budućnosti“, boravi u Novom Sadu i svoje znanje deli sa decom i mladima kroz umetničke radionice u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“, Osnovnoj školi „Tvrđava“ i vriću „Zemlja čuda“.

U okviru Akinorijevog boravka u Novom Sadu, u subotu, 16. aprila, održana je radionica „Let’s play with Aki“ kada su deca i roditelji zajedno sa umetnikom kreirali svoje karaktere i pomoću njih, i dodatnih Akinorijevih likova, stvarali svoje kreacije na teme „Šta tebe čini srećnim?“ i „Opiši svoje snove“. Radionica je održana u Privatnoj osnovnoj školi „Tvrđava“, a učestvovali su učenici i učenice ove škole, kao i deca iz vrtića „Zemlja čuda“ u pratnji svojih roditelja.

Akinori Oiši je sklonost ka crtanju pokazao već sa tri godine, a tokom odrastanja inspiraciju je pronalazio u evropskim i američkim slikovnicama i japanskim mangama. Likovnu umetnost je završio na Univerzitetu u Kjotu, a svoje veštine razvijao je kako u Japanu, tako i u Francuskoj, gde je živeo nekoliko godina. Radio je kao profesor na Univerzitetu umetnosti u Tokiju, a danas je vrlo aktivan na japanskoj umetničkoj sceni.

Ovaj međunarodno priznati i nagrađivani japanski umetnik, poznat po oslikavanju različitih površina svojim sićušnim, nasmejanim likovima, nedavno je posetio i prostorije Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, na Trgu slobode, gde je belim markerom oslikao prozore svojim prepoznatljivim karakterima. Akinori je oslikao i prozore Privatne osnovne škole „Tvrđava“, Američkog kutka i Turističke organizacije Novog Sada.

„Škole budućnosti“ deo su programskog luka Budućnost Evrope, jednog od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Foto: Marko Pudić

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.