Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Svitlana Levchenko уметник у гостима plants air

Објављено:

05/08/2020
Изабрана уметница на конкурсу за уметничку резиденцију у Јапану
05/08/2020

У оквиру конкурса за уметничке резиденције и пројекта „Европски погледи на Јапан/Јапан данас“ (EU Eyes on Japan) изабрана је уметница која ће боравити у овој земљи, као део програма „Уметник у гостима” (Plants AiR).

Новосадска визуелна уметница, докторка наука – уметности и медија, Андреа Палашти одабрана је између девет пријављених новосадских уметника током два круга селекције. Финалну селекцију кандидата реализовала је уметничка директорка и кустоскиња пројекта Микико Кикута.

Одабрана уметница из Новог Сада је овом резиденцијом добила прилику да борави у јапанским префектурама Осаки или Нагану током 2021. године у трајању од 20 до 25 дана и да на својствен начин, кроз фотографију, представи личну перцепцију културе Јапана. Резиденцију реализује „Нови Сад – Европска престоница културе“ у оквиру програма „Уметник у гостима” (Plants AiR) који се реализује у партнерству са организацијом „ЕУ Јапан Фест”.

 

„Европски погледи на Јапан/Јапан данас” је пројекат из области фотографије започет 1999. године у циљу промовисања јапанске културе, креирања мреже уметника и успостављање сарадње између Јапана и европских земаља. Пројекат сваке године позива фотографе из Европе да фотографишу јапанске префектуре, фокусирајући се на савремено јапанско друштво и њихову свакодневицу. Овим фотографијама отварају се нови начини ишчитавања разноврсних аспеката свакодневног живота становника Јапана који често остају занемарени. Са друге стране, ово је и јединствена прилика за фотографе из Европе да продубе своје знање о јапанској култури.

Фотографије настале током боравка уметника постају део колекције пројекта „Европски погледи на Јапан/Јапан данас”, након чега се, у склопу колективних изложби, излажу у Европским престоницама културе и Јапану, а затим се донирају префектурама у којима су настале и постају део колекција фотографија о културном наслеђу тог поднебља.

Фото: Андреа Палашти

 

До сада је у пројекту учествовало 66 европских уметника, а фотографисано је 40 од укупно 47 јапанских префектура.

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” позива и друге заинтересоване визуелне уметнике и књижевнике да се пријаве на отворене конкурсе за предстојеће уметничке посете Мађарској и Немачкој.

Визуелни уметници имаће прилике да у току јесени бораве месец дана у Регензбургу у Немачкој, где ће стварати на тему наслеђа тог града и његовог значења у светлу садашњости и будућности. Под слоганом „Наслеђе – данас/сутра”, истражује се богата историја организације „UNESCO World Heritage City of Regensburg”, а интервенције младих уметника и уметница функционисале би по принципу привремених, in-situ доприноса и извештавања на јавним местима, пре свега у урбаним деловима града или на обали Дунава. Одабраном резиденту обезбеђени су трошкови пута, смештај, трошкови материјала за израду уметничког дела, промоција резиденције и накнада за рад и путне трошкове. Такође, удружење „donumenta” резиденту омогућава и приступ архивској грађи и својој интердисциплинарној мрежи.

Отворен је и конкурс који књижевницима пружа прилику да стварају у Печују, у Мађарској. Млади уметници ће писати у оквиру одређеног концепта и на задате теме, у договору са организацијом-домаћином.

Одабраним резидентима биће покривени трошкови пута, обезбеђен смештај, простор за рад, промоција резиденције и новчана накнада за рад и путне трошкове.

Документација која је потребна за конкурисање за одлазак у Регензбург, доступна је на овом линку, док се о свим детаљима и критеријума конкурса за одлазак у Печуј можете информисати овде.

Рок за пријаву за оба позива је најкасније до 15. августа у поноћ.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.