Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/04/2022
Помоћ и подршка уметницима и избеглицама из Украјине у Новом Саду
08/04/2022

Уметничке поруке мира и помоћ избеглицама из Украјине нова су иницијатива Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Кроз свој резиденцијални програм „Уметник у гостима”, упућен је отворен позив уметницима и уметницама из Украјине да бораве и стварају у Новом Саду, у области визуелне уметности и књижевности. Фондација ће им за ту прилику обезбедити смештај и сав неопходан материјал за рад. Резултати стваралаштва уметника из Украјине накнадно ће бити уврштени у званичан програм Европске престонице културе током јуна и јула месеца ове године, и то у оквиру програмског лука „Тврђава мира”, а више информација о позиву, пријави и условима, можете пронаћи у тексту Отвореног позива.

Тим Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” је добровољним издвајањем из личног дохотка обезбедио и бесплатан јавни превоз избеглицама из Украјине, који су смештени у Новом Саду, а све то у координацији са Комесаријатом за избеглице и миграције Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада, од којих су добијене информације о потребама избеглица.

„Као неко ко је на овим просторима уживо доживео сукобе, санкције и избеглиштво, ми знамо колико је рат гласан. То је зато што се мржњом храни. Оних који га воде, а још више оних који га прате. Желели смо да, кроз тишину стваралаштва и саосећајности, пошаљемо најгласнију поруку мира. Када све прође, чак и површна солидарност преко друштвених мрежа, знамо да уме још гласније да боли мук и незаинтересованост за туђу несрећу и патњу”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

На основу сарадње и информација из Комесаријата за избеглице и миграције Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” ће наставити са иницијативом за помоћ и подршку избеглицама из Украјине.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.