Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

08/04/2022
Pomoć i podrška umetnicima i izbeglicama iz Ukrajine u Novom Sadu
08/04/2022

Umetničke poruke mira i pomoć izbeglicama iz Ukrajine nova su inicijativa Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Kroz svoj rezidencijalni program „Umetnik u gostima”, upućen je otvoren poziv umetnicima i umetnicama iz Ukrajine da borave i stvaraju u Novom Sadu, u oblasti vizuelne umetnosti i književnosti. Fondacija će im za tu priliku obezbediti smeštaj i sav neophodan materijal za rad. Rezultati stvaralaštva umetnika iz Ukrajine naknadno će biti uvršteni u zvaničan program Evropske prestonice kulture tokom juna i jula meseca ove godine, i to u okviru programskog luka „Tvrđava mira”, a više informacija o pozivu, prijavi i uslovima, možete pronaći u tekstu Otvorenog poziva.

Tim Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je dobrovoljnim izdvajanjem iz ličnog dohotka obezbedio i besplatan javni prevoz izbeglicama iz Ukrajine, koje su smeštene u Novom Sadu, a sve to u koordinaciji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada.

„Kao neko ko je na ovim prostorima uživo doživeo sukobe, sankcije i izbeglištvo, mi znamo koliko je rat glasan. To je zato što se mržnjom hrani. Onih koji ga vode, a još više onih koji ga prate. Želeli smo da, kroz tišinu stvaralaštva i saosećajnosti, pošaljemo najglasniju poruku mira. Kada sve prođe, čak i površna solidarnost preko društvenih mreža, znamo da ume još glasnije da boli muk i nezainteresovanost za tuđu nesreću i patnju”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Na osnovu saradnje i informacija iz Komesarijata za izbeglice i migracije Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” će nastaviti sa inicijativom za pomoć i podršku izbeglicama iz Ukrajine.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.