Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Ars Electronica

Објављено:

10/06/2021
Арс Електроника отвара врата уметницима из Србије у оквиру павиљона на Калеидоскопу културе
10/06/2021

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ позива појединце или групе уметника, компаније, факултете и друге институције које делују у области нових ликовних медија и савремених уметничких пракси да се пријаве на Jавни конкурс за излагање на националном павиљону Арс Електронике, који ће бити реализован у оквиру Калеидоскопа културе 2021. године. Рок за пријаву на конкурс је 6. јул 2021.

Победнички рад би требало да буде од националног значаја у виду приказа и грађења капацитета српског уметничког израза, док отвореном конкурсу кредибилитет даје институт Арс Електроника који представља најпрестижнију европску институцију за развој и експеримент на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија.

Павиљон Арс Електронике биће смештен у објекту 11, у Креативном дистрикту, на Великом Лиману. Целокупни објекат треба да буде искоришћен и инкорпориран као дело. Према пропозицијама конкурса, рад мора да буде у домену нових ликовних медија и савремених уметничких пракси у виду интерактивне инсталације, креативног кодирања, дигиталне уметности, видео-арта и мапинга, скулптуре у проширеном простору, аугментоване реалности, виртуелне реалности, генерисане уметности, анимације, ефемерне архитектуре, трансмедијалне уметности, мехатронике и других експерименталних уметничких медијума.

Пред учесницима конкурса је задатак да ураде и предају идејна решења за излагање на националном павиљону на основу ког ће бити расписана набавка за услугу реализације одабраног идејног решења. Конкурсни рад садржи једно решење, а варијанте решења нису дозвољене.

Предаја конкурсног рада је путем Портала јавних набавки у складу са детаљним упутствима за правилно именовање докумената. Сви учесници су обавезни да у оквиру конкурса доставе одговарајућу документацију, коју можете пронаћи на сајту пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

Право учешћа на конкурсу имају сва заинтересована физичка и правна лица, самостални уметници, уметничке групе, радници у ИТ сектору, културни радници и лица која самостално обављају уметничку или другу делатност у области културе и уметничког стваралаштва, ИТ индустрије и друго.

Уколико заинтересовани имају недоумице везане за конкурс, одговоре могу да потраже у сегменту за питања и одговоре за конкурс Арс Електронике, а сва остала питања до 29. јуна могу да поставе у сегменту питања/одговори на порталу јавних набавки или на мејл info@ns2021.rs, док ће се резултати конкурса знати 12. јула 2021.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.