Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
дочек doček

Објављено:

22/12/2020
Новосадски онлајн Дочек отвара нове просторе за културу
22/12/2020

Дочек у Новом Саду који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, наставиће своју традицију, али у онлајн формату, отварајући нове просторе за културу како би Српска Атина спремно дочекала титулу Европске престонице културе. Прва Градска концертна дворана, Фабрика, Складиште, Биро и Челичана на Великом Лиману и мрежа културних станица биће представљени публици у новом руху.

Четврти Дочек, јединствена прослава две Нове године у Европи, представиће светског виртуоза, интернационално награђиване извођаче, али и младе наде најразличитијих музичких жанрова – класичне, традиционалне и електронске музике, џеза, инди-рока, репа… Пола милиона људи од почетка пандемије погледало је програме Фондације Нови Сад – Европска престоница културе преко друштвених мрежа, а сада ће бити у прилици да испрате и први онлајн Дочек на платформи visitns.rs.

Дочек 7529. са два јубилеја

Четири деценије успешног рада управо у оквиру Дочека обележиће два велика имена српске музичке сцене, класике и рока – Стефан Миленковић и Електрични оргазам.

Чувени виолиниста први ће одржати концерт у новој Градској концертној дворани, чиме ће означити њен почетак рада. Кустос за класичну музику кроз рад Градске концертне дворане и њен први уметнички директор, Миленковић ће наступити заједно са новосадским камерним оркестром Камерата академика, а пренос концерта биће емитован и на програму Радио-телевизије Србије.

дочек

Врхунски рок звук у оквиру Дочека доносе легенде новог таласа – Електрични оргазам и једна од највећих нада српске рок сцене, Буч Кесиди. И док ће Електрични оргазам прославити свој 40. рођендан отварајући ревитализовану Фабрику, култно место на Великом Лиману, наступом момака из бенда Буч Кесиди најављује се почетак обнове Челичане, будућег простора за развој савременог стваралаштва у Новом Саду.

Нове просторе за културу на Великом Лиману – Биро, Складиште и Културну станицу ОПЕНС, као и Културну станицу Барка на Клиси, публици ће кроз свој плесни перформанс представити новосадска кореографкиња Сташа Кукић, која је стигла чак до Московског државног института културе.

После три деценије успешних наступа широм света у Културној станици Свилара наступиће један од најбољих српских хорова православне музике „Свети Стефан Дечански”. Освојивши многобројна признања са овим хором, диригенткиња др Тамара Петијевић пронела је музичку славу Новог Сада освојивши и признање најбољег омладинског симфонијског оркестра у Европи 2017. године са ученицима Музичке школе „Исидор Бајић”.

Културна станица Еђшег представиће се публици онлајн кроз наступе сјајних Новосађанки – виртуоза на виолини и оперске уметнице чаробног гласа. Лана Зорјан, виолинисткиња од своје четврте године са више од 40 награда и успехом на недавно одржаном интернационалном такмичењу „Виртуози В4+ – Свирамо истим језиком” у Будимпешти, приказаће лепоту свог талента 13. јануара, а у првој новосадској културној станици наступиће и новосадска дива Агота Виткаи Кучера, заједно са пијанисткињом Јеленом Симоновић Ковачевић.

Кроз наступе врсних новосадских музичара публици ће се онлајн представити простори за културу надомак Новог Сада, у Руменки и Буковцу. Џезва & Џезвица џез бенд, који доноси world music звук наступиће у Културној станици Руменка, док ће наступ Новосадског гудачког квинтета бити одржан у Културној станици Буковац.

У току припрема Новог Сада за годину титуле, ново рухо ентеријера и екстеријера добило је и Новосадско позориште, где ће наступити српски репер Филип Арсенијевић, познатији као Surreal.

Дочек је као и сваке године посебан програм посветио и најмлађима, стога ће у Културном центру Новог Сада Удружење уметника „Високо Це” извести Оперу за децу, која ће такође бити доступна онлајн.

Дочек 2021. уз оперу „Риголето”

Пракса коју је Дочек у Новом Саду поставио, са програмима у затвореним просторима 13. јануара, а на отвореном 31. децембра, биће настављена упркос чињеници да се ове године ради о онлајн формату. Наиме, 31. децембра публика ће имати прилику да ужива у једном од најуспешнијих догађаја у 2020. години у Новом Саду, а то је мултимедијални оперски спектакл „Риголето” изведен испред Чешког магацина у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе”, у сарадњи са Српским народним позориштем. Оперу која је први пут изведена на отвореном након 170 година од премијере, уз посебне визуелне ефекте, публика ће, као и све остале програме у оквиру Дочека, имати прилику да погледа на платформи visitns.rs.

Детаљне информације и сатнице емитовања програма можете погледати на платформи visitns.rs.

 

Фото: Н. Бабић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.