Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
риголето Rigoletto

Објављено:

29/12/2020
Дочек у Новом Саду: Опера „Риголето” за публику широм света
29/12/2020

Нови Сад, будућа Европска престоница културе, за Дочек 31. децембра поклања публици широм света онлајн мултимедијални оперски спектакл „Риголето” у 18 часова на платформи visitns.rs.

Опера „Риголето” Ђузепеа Вердија први пут је изведена на отвореном 170 година након премијере, управо у Новом Саду испред споменика културе, Чешког магацина, током свечаног отварања Калеидоскопа културе у септембру ове године. Оперу редитеља Александра Николића пратила је специјална видео-пројекција на фасади дугачкој 50 метара. Вердијево ремек-дело изведено је под диригентском палицом Аргентинца Луиса Горелика, у копродукцији са најстаријим српским професионалним театром, Српским народним позориштем.

Како су изгледале припреме за овај мултимедијални спектакл можете погледати у видеу:

Оперу „Риголето” сада ће имати прилику да види и публика ван Новог Сада, у оквиру првог Дочека онлајн, који наставља традицију прославе на отвореном 31. децембра, што ће бити емитовање опере, док ће 13. јануара, као и до сада кроз концерте великих музичких имена бити представљени нови простори за културу широм града, али такође онлајн на платформи visitns.rs.

За Дочек 13. јануара прва Градска концертна дворана, Фабрика, Складиште, Биро и Челичана на Великом Лиману и мрежа културних станица биће представљени публици у оквиру онлајн наступа виртуоза Стефана Миленковића са камерним оркестром Камерата академика, рок легенди Електричног оргазма, инди-поп дуа Буч Кесиди, виолинисткиње Лане Зорјан, оперске диве Аготе Виткаи Кучере уз пратњу пијанисткиње Јелене Симоновић Ковачевић, репера Surreal & Beyond и других.

Дочек, као програмски лук пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, већ четврту годину спаја два календара, јулијански и грегоријански, два рачунања времена, према којима 31. децембра дочекујемо 2021. а 13. јануара славимо 7529. годину, по старом српском календару.

Све информације о програму 31. децембра и 13. јануара можете пронаћи на платформи visitns.rs.

 

Фото: Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.