Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

09/12/2022
Дочек у Новом Саду: Почела продаја улазница за 13. јануар
09/12/2022

Дочек у Новом Саду, најбољи европски тренд бренд у области културе, шесту годину заредом биће посебан аудио-визуелни доживљај, спајајући две Нове године, 31. децембра на отвореном и 13. јануара у затвореним просторима, као круна Европске престонице културе. Продаја улазница по промотивним ценама за концерте 13. јануара почела је данас, а оне су доступне на свим продајним местима у целокупној Gigs Tix продајној мрежи, као и online на њиховом сајту.

Један од највећих џез пијаниста данашњице Tigran Hamasyan наступиће у Градској концертној дворани, а холандска музичка дива иранског порекла и добитница награде на Berlin Video Music Awards 2020. Sevdaliza и овогодишња представница Србије на Евровизији и добитница признања Elle Style Awards за 2022. годину Констракта, уз бенд Земља грува стижу у Српско народно позориште.

Афричка R’n’B принцеза Nneka наступиће у Синагоги, у Реформаторској цркви концерт ће одржати један од најпризнатијих европских world music виолиниста Лајко Феликс, док ће светски познати састав Divanhana наступити у Гимназији „Лаза Костић”. Рок звук, свако на свој јединствен начин доносе Shortparis у Фабрици, звезде из Лондона Haelos у Позоришту младих, Сана Гарић у Културној станици Свилара, Ђорђе Давид и Ивана Петерс у Културној станици Барка, легендарна YU група у unplugged издању у свечаној сали компаније НИС. Подршку том програму на Дочеку пружила је компанија НИС.

Виртуози класичне музике Ке Ма и Шихан Ванг концерт ће одржати у Новосадском позоришту, певачица чији глас руши границе и пуни велике сале Тијана Богићевић стиже у Културни центар Новог Сада, а најбољи џез бенд из Србије EYOT у Културну станицу Еђшег. У Радничком дому наступиће хрватски лајв техно састав ABOP, а фузију звукова у Културну станицу Руменка доноси бенд Кал. У Српском народном позоришту наступиће и певачица духовне и етно музике Даница Црногорчевић.

У оквиру Дочека 13. јануара, у Културној станици Буковац, програм за децу приредиће удружење уметника Високо Ц које иза себе има више од 500 изведених представа, а тамо ће наступити и сјајне девојке које чине тамбурашки састав La Banda. Улаз на њихове наступе биће слободан.

Да би концерти заиста били претворени у доживљаје, 13. јануара, заједно са извођачима, на томе ће радити реномирани уметници и уметнице међу којима су редитељ Александар Николић, две професорке са Факултета технчких наука, Миа Давид и Тања Миловановић, али и институције као што је Академија уметности у Новом Саду и многи други.

Дочек 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве — улаз слободан

Другу годину заредом, Дочек 31. децембра у Новом Саду измештен је са главног градског трга у Подграђе Петроварадинске тврђаве, где ће се кроз сарадњу извођача и извођачица и визуелних уметника и уметница тај барокни драгуљ претворити у потпуно нови амбијент. Нови Сад у 2023. годину увешће чувени британски трио Kosheen, затим добитници БРИТ награде — састав Stereo MC’s, миљеник берлинских клубова, ди-џеј Biesmans, један од највећих и најпопуларнијих вокалних састава на свету — Perpetuum Jazzile, али и чувени домаћи алтернативни бендови РепетиторОбојени програмМонохром и други.

Специфичност Дочека у Новом Саду употпуниће и три спектакуларне изложбе инспирисане великим српским научницима светског ранга Милевом Марић Ајнштајн, Милутином Миланковићем и Николом Теслом и то на три локације — у Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави, Студију М и Подграђу Петроварадинске тврђаве. Док на изложбама о Милеви и Милутину ради уметник др Душан Јововић, Теслину светлосну галерију уприличиће уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић, Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, као и Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) и други. Ексклузивни спонзор изложбе „Милева: Ми смо стена” је Ерсте банка.

Фото: Промо, Коста Ђураковић, Rein Kooyman, Gabor Erdelyi, Mira Chaloupka

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.