Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

09/12/2022
Doček u Novom Sadu: Počela prodaja ulaznica za 13. januar
09/12/2022

Doček u Novom Sadu, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, šestu godinu zaredom biće poseban audio-vizuelni doživljaj, spajajući dve Nove godine, 31. decembra na otvorenom i 13. januara u zatvorenim prostorima, kao kruna Evropske prestonice kulture. Prodaja ulaznica po promotivnim cenama za koncerte 13. januara počela je danas, a one su dostupne na svim prodajnim mestima u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži, kao i online na njihovom sajtu.

Jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan nastupiće u Gradskoj koncertnoj dvorani, a holandska muzička diva iranskog porekla i dobitnica nagrade na Berlin Video Music Awards 2020. Sevdaliza i ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji i dobitnica priznanja Elle Style Awards za 2022. godinu Konstrakta, uz bend Zemlja gruva stižu u Srpsko narodno pozorište.

Afrička R’n’B princeza Nneka nastupiće u Sinagogi, u Reformatorskoj crkvi koncert će održati jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, dok će svetski poznati sastav Divanhana nastupiti u Gimnaziji „Laza Kostić”. Rok zvuk, svako na svoj jedinstven način donose Shortparis u Fabrici, zvezde iz Londona Haelos u Pozorištu mladih, Sana Garić u Kulturnoj stanici Svilara, Đorđe David i Ivana Peters u Kulturnoj stanici Barka, legendarna YU grupa u unplugged izdanju u svečanoj sali kompanije NIS. Podršku tom programu na Dočeku pružila je kompanija NIS.

Virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang koncert će održati u Novosadskom pozorištu, pevačica čiji glas ruši granice i puni velike sale Tijana Bogićević stiže u Kulturni centar Novog Sada, a najbolji džez bend iz Srbije EYOT u Kulturnu stanicu Eđšeg. U Radničkom domu nastupiće hrvatski lajv tehno sastav ABOP, a fuziju zvukova u Kulturnu stanicu Rumenka donosi bend Kal. U Srpskom narodnom pozorištu nastupiće i pevačica duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević.

U okviru Dočeka 13. januara, u Kulturnoj stanici Bukovac, program za decu prirediće udruženje umetnika Visoko C koje iza sebe ima više od 500 izvedenih predstava, a tamo će nastupiti i sjajne devojke koje čine tamburaški sastav La Banda. Ulaz na njihove nastupe biće slobodan.

Da bi koncerti zaista bili pretvoreni u doživljaje, 13. januara, zajedno sa izvođačima, na tome će raditi renomirani umetnici i umetnice među kojima su reditelj Aleksandar Nikolić, dve profesorke sa Fakulteta tehnčkih nauka, Mia David i Tanja Milovanović, ali i institucije kao što je Akademija umetnosti u Novom Sadu i mnogi drugi.

Doček 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave — ulaz slobodan

Drugu godinu zaredom, Doček 31. decembra u Novom Sadu izmešten je sa glavnog gradskog trga u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, gde će se kroz saradnju izvođača i izvođačica i vizuelnih umetnika i umetnica taj barokni dragulj pretvoriti u potpuno novi ambijent. Novi Sad u 2023. godinu uvešće čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova, di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu — Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi.

Specifičnost Dočeka u Novom Sadu upotpuniće i tri spektakularne izložbe inspirisane velikim srpskim naučnicima svetskog ranga Milevom Marić Ajnštajn, Milutinom Milankovićem i Nikolom Teslom i to na tri lokacije — u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, Studiju M i Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Dok na izložbama o Milevi i Milutinu radi umetnik dr Dušan Jovović, Teslinu svetlosnu galeriju upriličiće umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić, Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdeksovih (Artdex) „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi. Ekskluzivni sponzor izložbe „Mileva: Mi smo stena” je Erste banka.

Foto: Promo, Kosta Đuraković, Rein Kooyman, Gabor Erdelyi, Mira Chaloupka

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.