Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/03/2020
Два конкурса за уметничке резиденције у Јапану остају отворена
30/03/2020

Два конкурса који обухватају уметничке резиденције у Јапану, остају отворена и даље за све заинтересоване уметнике.
Одлука је уследила после договора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и организације „ЕУ Јапан Фест“ које их заједнички реализују, а које финансира „ЕУ Јапан Фест“.

 

За конкурс из области савремене фотографије „Европски погледи на Јапан/Јапан данас“, који је отворен почетком фебруара, рок за пријаву продужен је до 3. априла 2020. у поноћ.

Одабрани уметник или уметница добиће прилику да борави у јапанским префектурама Осаки или Нагану између јула 2020. и маја 2021. године у трајању од 20 до 25 дана и да на својствен начин, кроз фотографију, представи личну перцепцију културе Јапана.

Све информације о конкурсу „Европски погледи на Јапан/Јапан данас“ и пријавни формулар можете пронаћи овде.

 

Програм размене уметника из Србије и Јапана „Кизуна“ такође остаје отворен за локалне уметнике, у циљу подстицања мобилности припадника новосадске културне сцене и успостављања сарадње са јапанским културним организацијама и уметницима.
Програм размене „Кизуна“ отворен је у континуитету, током целе године и има четири рока за достављање пријавних формулара.

Други рок за пријаву је 30. април 2020. године.

Програм размене „Кизуна“ пружа прилику локалним уметницима и културним радницима да путују у Јапан и кроз студијски и истраживачки рад допринесу програму „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Све информације у програму размене „Кизуна“ и пријавни формулар можете пронаћи овде.

 

Подсећамо, сви јавни конкурси у култури планирани у оквиру пројекта „Нови Сад 2021– Европска престоница културе“, а који су тренутно стопирани због ситуације са вирусом COVID 19, биће расписани, када ситуација то буде дозвољавала. Обавештење о томе благовремено ће бити објављено на званичном сајту „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и на друштвеним мрежама.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.