Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
кизуна

Објављено:

13/09/2021
Милица Вукадин, Весна Пашћановић и Ања Стефановић одлазе на истраживачко путовање у Јапан
13/09/2021

На последњем јавном конкурсу за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан, у оквиру програма размене „Кизуна“ одабране су три раднице у култури – Милица Вукадин, Весна Пашћановић и Ања Стефановић.

Циљ конкурса је подстицање интернационализације културне сцене Новог Сада, повезивање локалних радника у култури и уметника са партнерима из Јапана.

Милица Вукадин, као професорка енглеског језика, са својим пројектом „Путешествије до Нипорувије“, за овај конкрус, пријавила се у жељи да сазна што више о школском систему у Јапану, да проучи ваннаставне радионице и како би се оне уклопиле у контекст и учиниле релевантним и за српске и за јапанске ђаке. Исто тако, због продубљивања знања о земљи, традиционалној и модерној култури Јапана, које би могла да пренесе на српске ђаке. Стечено искуство и знање које ће понети из Јапана, пренеће својим ученицима на радионицама у Културној станици Барка.

Весна Пашћановић и Ања Стефановић, као представнице локалне уметничке сцене, кореографкиње, у Јапан одлази са жељом да побољшају плесне вештине, повежу се са јапанским уметницима који би требало да учествују на фестивалу „Groovin“ у Новом Саду, представе Србију јапанским уметницима и организацијама, али и да разговарају са тамошњим уметницима о потребама младих у Србији и Јапану.

Ове три раднице у култури, боравиће у Јапану када то дозволе епидемиолошке мере.

Ово истраживачко путовање у Јапан доноси развој пројеката сарадње, који ће бити реализовани 2022. године, у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”. Са тим у вези, предлози пројектних идеја морали су да буду у складу са програмским луковима и темама пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

„Кизуна” је најдужи отворени конкрус Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”. Почео је у мају 2017. године и завршио се 31. августа 2021. године. У том периоду, било је 15 пресека, а грантове је добио 31 радник у култури.

Више информација о Јавном конкурсу у оквиру програма размене „Кизуна”, потражите овде.

Пројекат реализује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” у сарадњи са организацијом „ЕУ – Јапан Фест” из Токија.

Препоруку о упућивању кандидата, можете погледати овде.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.