Претрага
Close this search box.
кизуна

Objavljeno:

13/09/2021
Milica Vukadin, Vesna Pašćanović i Anja Stefanović odlaze na istraživačko putovanje u Japan
13/09/2021

Na poslednjem javnom konkursu za finansijsku podršku lokalnim umetnicima i kulturnim radnicima za realizaciju studijskog i istraživačkog putovanja u Japan, u okviru programa razmene „Kizuna“ odabrane su tri radnice u kulturi – Milica Vukadin, Vesna Pašćanović i Anja Stefanović.

Cilj konkursa je podsticanje internacionalizacije kulturne scene Novog Sada, povezivanje lokalnih radnika u kulturi i umetnika sa partnerima iz Japana.

Milica Vukadin, kao profesorka engleskog jezika, sa svojim projektom „Putešestvije do Niporuvije“, za ovaj konkrus, prijavila se u želji da sazna što više o školskom sistemu u Japanu, da prouči vannastavne radionice i kako bi se one uklopile u kontekst i učinile relevantnim i za srpske i za japanske đake. Isto tako, zbog produbljivanja znanja o zemlji, tradicionalnoj i modernoj kulturi Japana, koje bi mogla da prenese na srpske đake. Stečeno iskustvo i znanje koje će poneti iz Japana, preneće svojim učenicima na radionicama u Kulturnoj stanici Barka.

Vesna Pašćanović i Anja Stefanović, kao predstavnice lokalne umetničke scene, koreografkinje, u Japan odlazi sa željom da poboljšaju plesne veštine, povežu se sa japanskim umetnicima koji bi trebalo da učestvuju na festivalu „Groovin“ u Novom Sadu, predstave Srbiju japanskim umetnicima i organizacijama, ali i da razgovaraju sa tamošnjim umetnicima o potrebama mladih u Srbiji i Japanu.

Ove tri radnice u kulturi, boraviće u Japanu kada to dozvole epidemiološke mere.

Ovo istraživačko putovanje u Japan donosi razvoj projekata saradnje, koji će biti realizovani 2022. godine, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. Sa tim u vezi, predlozi projektnih ideja morali su da budu u skladu sa programskim lukovima i temama projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

„Kizuna” je najduži otvoreni konkrus Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. Počeo je u maju 2017. godine i završio se 31. avgusta 2021. godine. U tom periodu, bilo je 15 preseka, a grantove je dobio 31 radnik u kulturi.

Više informacija o Javnom konkursu u okviru programa razmene „Kizuna”, potražite ovde.

Projekat realizuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u saradnji sa organizacijom „EU – Japan Fest” iz Tokija.

Preporuku o upućivanju kandidata, možete pogledati ovde.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.