Претрага
Close this search box.
rewomen

Objavljeno:

13/09/2021
U Berlinu održana prva radionica međunarodnog projekta REWOMEN
13/09/2021

U Berlinu je od 8. do 11. septembra održana prva radionica projekta „Rewomen – Evropsko žensko sećanje”, odobrenog u okviru „Evropa za građane i građanke – Evropsko sećanje” programa Evropske unije.

U pitanju je međunarodni projekat u kojem učestvuju predstavnice i predstavnici organizacija iz deset evropskih država, a koji za cilj ima obeležavanje 20. godišnjicu proglašenja Povelje EU o osnovnim ljudskim pravima kreiranjem međunarodne izložbe posvećene istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi (Women’s Liberation Movement -WLM).

Otvaranje izložbe kao i završna međunarodna konferencija pod nazivom „Nasleđe evropskih pokreta za oslobođenje žena“, planirani su za početak juna 2022. godine u Novom Sadu, u godini titule kulturne prestonice i to u okviru programskog luka Heroine, nakon čega će izložba putovati kroz partnerske gradove.

Na prvoj radionici održanoj u Berlinu, realizovanoj u Citadeli u Špandau distriktu, u fokusu su bile teme SOS linija i ženskih mirovnih inicijativa iz perioda od 1960. do 2000. godine. Zajedno sa vizuelnim moderatorom Katjom Skladman, na radionicama se učilo i kako da se istraživanja pretoče u audio-video instalacije i pripreme za završnu izložbu.

U okviru projekta planirano je ukupno šest međunarodnih aktivnosti. U narednim mesecima planirano je održavanje još tri radionice, u Atini (Grčka), Varšavi (Poljska) i Ptuju (Slovenija).

Projekat se odvija u sklopu saradnje Arhiva Vojvodine i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” sa lokalnim partnerima među kojima su: IRIDA – Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman, SOS ženski centar i Udruženje ženske studije i istraživanja, kao i sa stranim institucijama i organizacijama iz Nemačke, Poljske, Grčke, Crne Gore, Albanije, Slovenije, Italije, Francuske i Holandije.

Oko 100 žena iz partnerskih zemalja učestvovaće u kreiranju koncepta i materijala za završnu izložbu. Ideja izložbe je da predstavi činjenice, događaje, društvene prekretnice i promene, biografije poznatih i potpuno nepoznatih marginalizovanih žena. Izložba će se sastojati od dokumenata, fotografija, tekstova, artefakata, članaka, video materijala i biće interaktivna sa publikom. Konceptualno, izložba će biti predstavljena kroz osam tematskih celina: Rat, Nasilje, Moć, Rad, Sloboda, Mediji, Obrazovanje, Kultura.

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.