Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
rewomen

Објављено:

13/09/2021
У Берлину одржана прва радионица међународног пројекта REWOMEN
13/09/2021

У Берлину је од 8. до 11. септембра одржана прва радионица пројекта „REWOMEN – Европско женско сећање”, одобреног у оквиру „Европа за грађане и грађанке – Европско сећање” програма Европске уније.

У питању је међународни пројекат у којем учествују представнице и представници организација из десет европских држава, а који за циљ има обележавање 20. годишњицу проглашења Повеље ЕУ о основним људским правима креирањем међународне изложбе посвећене историји Покрета за ослобођење жена у Европи (Women’s Liberation Movement -WLM).

Отварање изложбе као и завршна међународна конференција под називом „Наслеђе европских покрета за ослобођење жена“, планирани су за почетак јуна 2022. године у Новом Саду, у години титуле културне престонице и то у оквиру програмског лука Хероине, након чега ће изложба путовати кроз партнерске градове.

На првој радионици одржаној у Берлину, реализованој у Цитадели у Шпандау дистрикту, у фокусу су биле теме СОС линија и женских мировних иницијатива из периода од 1960. до 2000. године. Заједно са визуелним модератором Катјом Складман, на радионицама се учило и како да се истраживања преточе у аудио-видео инсталације и припреме за завршну изложбу.

У оквиру пројекта планирано је укупно шест међународних активности. У наредним месецима планирано је одржавање још три радионице, у Атини (Грчка), Варшави (Пољска) и Птују (Словенија).

Пројекат се одвија у склопу сарадње Архива Војводине и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” са локалним партнерима међу којима су: ИРИДА – Иницијатива за равноправност, иновативност и друштвени ангажман, СОС женски центар и Удружење женске студије и истраживања, као и са страним институцијама и организацијама из Немачке, Пољске, Грчке, Црне Горе, Албаније, Словеније, Италије, Француске и Холандије.

Око 100 жена из партнерских земаља учествоваће у креирању концепта и материјала за завршну изложбу. Идеја изложбе је да представи чињенице, догађаје, друштвене прекретнице и промене, биографије познатих и потпуно непознатих маргинализованих жена. Изложба ће се састојати од докумената, фотографија, текстова, артефаката, чланака, видео материјала и биће интерактивна са публиком. Концептуално, изложба ће бити представљена кроз осам тематских целина: Рат, Насиље, Моћ, Рад, Слобода, Медији, Образовање, Култура.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.