Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/06/2021
Одржан припремни састанак међународног REWOMEN пројекта на Фрушкој гори
11/06/2021

У понедељак и уторак, 7. и 8. јуна на Андревљу на Фрушкој гори одржан је радни дводневни састанак са представницама локалних и европских институција и организација поводом сарадње на пројекту REWOMEN – „Европско женско сећање”.

Пет локалних и 13 европских организација из девет европских земаља укључено је у пројекат „Европско женско сећање”, који је кофинансиран од стране Европске уније кроз програм „Европа за грађане и грађанке – европско сећање”. Пројекат се одвија се у склопу сарадње Архива Војводине и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” са локалним партнерима међу којима су: ИРИДА – Иницијатива за равноправност, иновативност и друштвени ангажман, СОС женски центар и Удружење женске студије и истраживања, као и са страним институцијама и организацијама из Немачке, Пољске, Грчке, Црне Горе, Албаније, Словеније, Италије, Француске и Холандије.

У оквиру пројекта планирано је укупно шест међународних састанака. Састанак на Андревљу је први припремни састанак, одржан у Србији, а планиране су још четири радионице у Атини, Берлину, Варшави и Птују, те завршна међународна конференција под називом „Наслеђе европских покрета за ослобођење жена“, у оквиру које ће бити отварање изложбе, као део програма Нови Сад – Европска престоница културе почетком јуна 2022, у оквиру програмског лука Хероине. Након Новог Сада, изложба ће путовати кроз партнерске градове.

Циљеви пројекта REWOMEN су допринос оснаживању жена и побољшању родне равноправности у региону и ЕУ; упознавање грађанки и грађана са историјом и наслеђем покрета за еманципацију жена у различитим ЕУ државама; развој међународне солидарности жена путем умрежавања, размене знања и сарадње на заједничкој изложби и унапређење женске репрезентације и видљивости женске историје у музејима, школама, књигама, истраживањима, на телевизији и у филму.

Око 100 жена из партнерских земаља учествоваће у креирању концепта и материјала за завршну изложбу. Идеја изложбе је да представи чињенице, догађаје, друштвене прекретнице и промене, биографије познатих и потпуно непознатих маргинализованих жена. Изложба ће се састојати од докумената, фотографија, текстова, артефаката, чланака, видео материјала и биће интерактивна са публиком. Концептуално, изложба ће бити представљена у четири теме: 1. Жене, мир и политика; 2. Жене и рад; 3. Жене и слобода и 4. Жене, уметност, култура и друштвена теорија.

Фото: Владимир Мучибабић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.