Претрага
Close this search box.
rewomen

Objavljeno:

11/06/2021
Održan pripremni sastanak međunarodnog REWOMEN projekta na Fruškoj gori
11/06/2021

U ponedeljak i utorak, 7. i 8. juna na Andrevlju na Fruškoj gori održan je radni dvodnevni sastanak sa predstavnicama lokalnih i evropskih institucija i organizacija povodom saradnje na projektu REWOMEN – „Evropsko žensko sećanje”.

Pet lokalnih i 13 evropskih organizacija iz devet evropskih zemalja uključeno je u projekat „Evropsko žensko sećanje”, koji je kofinansiran od strane Evropske unije kroz program „Evropa za građane i građanke – evropsko sećanje”. Projekat se odvija se u sklopu saradnje Arhiva Vojvodine i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” sa lokalnim partnerima među kojima su: IRIDA – Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažmanSOS ženski centar i Udruženje ženske studije i istraživanja, kao i sa stranim institucijama i organizacijama iz Nemačke, Poljske, Grčke, Crne Gore, Albanije, Slovenije, Italije, Francuske i Holandije.

U okviru projekta planirano je ukupno šest međunarodnih sastanaka. Sastanak na Andrevlju je prvi pripremni sastanak, održan u Srbiji, a planirane su još četiri radionice u Atini, Berlinu, Varšavi i Ptuju, te završna međunarodna konferencija pod nazivom „Nasleđe evropskih pokreta za oslobođenje žena“, u okviru koje će biti otvaranje izložbe, kao deo programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture početkom juna 2022, u okviru programskog luka Heroine. Nakon Novog Sada, izložba će putovati kroz partnerske gradove.

Ciljevi projekta REWOMEN su doprinos osnaživanju žena i poboljšanju rodne ravnopravnosti u regionu i EU; upoznavanje građanki i građana sa istorijom i nasleđem pokreta za emancipaciju žena u različitim EU državama; razvoj međunarodne solidarnosti žena putem umrežavanja, razmene znanja i saradnje na zajedničkoj izložbi i unapređenje ženske reprezentacije i vidljivosti ženske istorije u muzejima, školama, knjigama, istraživanjima, na televiziji i u filmu.

Oko 100 žena iz partnerskih zemalja učestvovaće u kreiranju koncepta i materijala za završnu izložbu. Ideja izložbe je da predstavi činjenice, događaje, društvene prekretnice i promene, biografije poznatih i potpuno nepoznatih marginalizovanih žena. Izložba će se sastojati od dokumenata, fotografija, tekstova, artefakata, članaka, video materijala i biće interaktivna sa publikom. Konceptualno, izložba će biti predstavljena u četiri teme: 1. Žene, mir i politika; 2. Žene i rad; 3. Žene i sloboda i 4. Žene, umetnost, kultura i društvena teorija.

Foto: Vladimir Mučibabić

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.