Претрага
Close this search box.
umetnik u gostima

Objavljeno:

11/06/2021
Srpske umetnice na rezidencijalnom boravku u Kaunasu
11/06/2021

Kaunas Artists’ House (KAH, Litvanija) i Kulturni centar LAB (Novi Sad, Srbija) započeli su sprovođenje recipročnog rezidencijalnog programa DeMo (skraćeno od Decoding Modernity – Dešifrovanje Modernizma). U okviru ovog programa, koji je deo platforme „Umetnik u gostima“ projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, dve izabrane umetnice iz Srbije, Marija Krstić i Marija Marković, 13. juna započinju svoj tronedeljni boravak u Kaunasu (gradu koji će 2022. godine, zajedno sa Novim Sadom, biti Evropska prestonica kulture). Tokom rezidencije one će razviti svoje projekte na temu egzistencijalnog minimalizma, dok je rad na ovom studijskom boravku započet tokom prošlogodišnje onlajn rezidencije, koja je održana krajem 2020. godine.

Cilj DeMo programa je istraživanje veza između različitih modernizama i razjašnjenje modernizma kao fenomena u širem smislu vremena i prostora, kao i kroz kulturne, naučne, društvene i industrijske napretke.

Umetnica Marija Marković je nakon završenih master studija na likovnoj akademiji u Beogradu nastavila školovanje iz oblasti savremene umetnosti na Univerzitetu Parsons u Njujorku. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada i iza sebe ima tri izložbe. Njen projekat po imenu Vodič za disanje bavi se zagađenjem vazduha u Srbiji.

Zastrašujuće scene klimatskih promena širom sveta, suočavaju nas sa pitanjem o vlasništvu vazduha. Koji je egzistencijalni minimum za životne uslove danas? Da li se granice između individualnosti i sebičnosti pokazuju? Da li postajemo politički pasivni i hostilni koristeći self-help metode? Da li nam ta smirenost pomaže da činimo i bivamo u okviru društva ili ono pak pokušava da nas sedatira? Koja je povezanost, ako uopšte postoji, između „stabilnosti“ i naše političke svesti? Ili kako bi Greta (Turberg) rekla: „Želim da paničite“.

Marija Marković

Marija Krstić masterirala je na odseku za alternativno i lutkarsko pozorište Pozorišnog fakulteta na Akademiji scenskih umetnosti u Pragu. Autorka je brojnih predstava, performansa, dokumentarnih reportaža i radio-drama. Njen projekat, Volontersko izgnanstvo, istražuje tendenciju mladih u Srbiji da se iz velikih gradova sele u ruralno okruženje, kako bi sebi i svojoj porodici obezbedili bolje uslove za život.

Projekat istražuje tendencije mladih ljudi u Srbiji da se iz većih sredina sele u ruralna područja, kako bi obezbedili bolje životne uslove za sebe i svoje porodice. U uslovima pandemije sa restrikcijama, društveni život sveden je na minimum i veliki gradovi postali su izvor infekcija, zagađenosti, pogrešnih informacija, haosa i stresa. Odjednom sela, mali gradovi i prirodna staništa postaju traženi i poželjni. Postalo je veoma popularno da otići u volontersko izgnanstvo.

Marija Krstić

Program „Umetnik u gostima“ koji se realizuje u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ teži internacionalizaciji lokalne umetničke scene, edukaciji i umrežavanju lokalnih umetnika sa inostranim umetnicima i organizacijama. Kroz ovaj program podržavaju se novosadski umetnici u realizaciji odlazećih rezidencija, ali se i stranim umetnicima omogućava da dođu u Novi Sad i da kroz rad sa lokalnim umetnicima razmene iskustva i znanja.

Partneri na projektu DeMo su Kaunas Artists’ HouseKaunas 2022: Modernizam za budućnostKulturni Centar LAB i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.