Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
demo programme

Објављено:

11/06/2021
Српске уметнице на резиденцијалном боравку у Каунасу
11/06/2021

Kaunas Artists’ House (KAH, Литванија) и Културни центар ЛАБ (Нови Сад, Србија) започели су спровођење реципрочног резиденцијалног програма DeMo (скраћено од Decoding Modernity – Дешифровање Модернизма). У оквиру овог програма, који је део платформе „Уметник у гостима“ пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, две изабране уметнице из Србије, Марија Крстић и Марија Марковић, 13. јуна започињу свој тронедељни боравак у Каунасу (граду који ће 2022. године, заједно са Новим Садом, бити Европска престоница културе). Током резиденције оне ће развити своје пројекте на тему егзистенцијалног минимализма, док је рад на овом студијском боравку започет током прошлогодишње онлајн резиденције, која је одржана крајем 2020. године.

Циљ DeMo програма је истраживање веза између различитих модернизама и разјашњење модернизма као феномена у ширем смислу времена и простора, као и кроз културне, научне, друштвене и индустријске напретке.

Уметница Марија Марковић је након завршених мастер студија на ликовној академији у Београду наставила школовање из области савремене уметности на Универзитету Парсонс у Њујорку. Добитница је бројних престижних награда и иза себе има три изложбе. Њен пројекат по имену Водич за дисање бави се загађењем ваздуха у Србији.

Застрашујуће сцене климатских промена широм света, суочавају нас са питањем о власништву ваздуха. Који је егзистенцијални минимум за животне услове данас? Да ли се границе између индивидуалности и себичности показују? Да ли постајемо политички пасивни и хостилни користећи селф-хелп методе? Да ли нам та смиреност помаже да чинимо и бивамо у оквиру друштва или оно пак покушава да нас седатира? Која је повезаност, ако уопште постоји, између „стабилности“ и наше политичке свести? Или како би Грета (Турберг) рекла: „Желим да паничите“.

Марија Марковић

Марија Крстић мастерирала је на одсеку за алтернативно и луткарско позориште Позоришног факултета на Академији сценских уметности у Прагу. Ауторка је бројних представа, перформанса, документарних репортажа и радио-драма. Њен пројекат, Волонтерско изгнанство, истражује тенденцију младих у Србији да се из великих градова селе у рурално окружење, како би себи и својој породици обезбедили боље услове за живот.

Пројекат истражује тенденције младих људи у Србији да се из већих средина селе у рурална подручја, како би обезбедили боље животне услове за себе и своје породице. У условима пандемије са рестрикцијама, друштвени живот сведен је на минимум и велики градови постали су извор инфекција, загађености, погрешних информација, хаоса и стреса. Одједном села, мали градови и природна станишта постају тражени и пожељни. Постало је веома популарно да отићи у волонтерско изгнанство.

Марија Крстић

Програм „Уметник у гостима“ који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ тежи интернационализацији локалне уметничке сцене, едукацији и умрежавању локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Партнери на пројекту DeMo су Kaunas Artists’ House, Каунас 2022: Модернизам за будућност, Културни Центар ЛАБ и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.