Претрага
Close this search box.
novosadski duvački kvintet

Objavljeno:

10/06/2021
Novosadski duvački kvintet na Projektu 22 simbolično predstavlja Kaleidoskop kulture
10/06/2021

Projekat 22, koji zajedno predstavljaju Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i NEO festival – neklasični festival klasične muzike, biće otvoren koncertom Novosadskog duvačkog kvinteta u Kulturnoj stanici Rumenka 11. juna u 20 sati. Kako je čitav Projekat 22 zamišljen kao svojevrsna uvertira u to kako će izgledati titularna 2022. godina u Novom Sadu, kada će program biti koncipiran u osam programskih lukova, koncert Novosadskog duvačkog kvinteta će upravo simbolično predstaviti jedan od njih – Kaleidoskop kulture. S obzirom na to da Kaleidoskop kulture predstavlja celogodišnji projekat kulture zajedništva, koji kroz pet nedelja u septembru prezentuje pet vrsta umetnosti, tako će dve od tih pet obeležiti nastup Novosadskog duvačkog kvinteta – izvođačka i vizuelna.

„U današnje vreme svaka sinteza umetnosti je više nego dobrodošla. Brzina života nam diktira i podstiče nas da veliku potrebu za umetnošću, kada nađemo vremena za nju, ostvarujemo konzumiranjem iste, čineći to nezasito u što koncentrovanijem obliku. Upravo to danas možemo ostvariti zahvaljujući velikim mogućnostima multimedijalnog pristupa umetničkom delu. Takođe, to transponovanje umetnosti sa vizuelnog na izvođačko je nešto što je važno kako bi se ona bezbedno čuvala, negovala, razumela i trajala“, rekao je hornista i osnivač Novosadskog duvačkog kvinteta Mirko Marić.

Koncert će biti otvoren uvertirom „Nabuko“ iz istoimene Verdijeve opere, dok je centralni deo programa rezervisan za simfonijsku svitu „Slike sa izložbe“ Modesta Musorgskog, obe kompozicije u aranžmanu fenomenalnog Joakima Linkelmana.

„Veče transkripcija u vreme kada umetnost ponovo treba da stane na noge nakon velike krize je po našem mišljenju odličan način da se kapitalna dela u integralnim formatima približe široj slušalačkoj publici sinergijom naših pet instrumenata“, priča Marić.

Učestvujete u Projektu 22 koji će predstaviti koncept programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Najpre nam recite kako se vama dopada ideja da se kroz muziku, domaće i svetske izvođače, na nekoliko lokacija u gradu pravi takav tip uvertire u titularnu godinu?

– To je jedan veoma lep i dobro osmišljen način pripremanja publike za sveopštu ekspanziju kulturnih dobara kakva nas očekuju u titularnoj godini. Toga smo duboko svesni i tome se kao sastav, koji jednu deceniju postoji na unutrašnjoj sceni, veoma radujemo. Biti učesnik programa i sada u pripremi, kao i u samoj godini održavanja Evropske prestonice kulture, treba da bude značajna stvar u profesionalnom životu svih umetnika kao kulturnih pregalaca.

U okviru Dočeka vi ste imali nastup u Kulturnoj stanici Bukovac, koji je bio emitovan onlajn, sada ste u Kulturnoj stanici Rumenka. Kako gledate na mrežu kulturnih stanica i na to da su upravo u okviru projekta Evropske prestonice kulture kulturni događaji konačno izašli iz samog centra grada?

– Kulturne stanice su nešto najbolje što se moglo osmisliti i realizovati kao jedan savršen oblik platformi koje poput sistema osetljivih krvnih sudova raznose kulturu i umetnost ka najudaljenijim, a prelepim periferijama jednog kulturnog organizma kakav je Novi Sad bio od vajkada. Svaka pohvala za idejne tvorce ovakvog načina oglašavanja umetnosti.

Da li ćete posetiti neke druge koncerte koji će biti održani u okviru Projekta 22?

– Sve moguće. Muzička umetnost nam je upravo ta pokretačka energija na čiji pogon naš perpetuum mobile zvani život od muzike funkcioniše. Podržavati i prepoznavati, pa analogno tome biti podržan i prepoznat u našem poslu, veoma je važno.

Šta za vas kao umetnike, ali i kao Novosađane znači titula Evropske prestonice kulture?

– Prilika da sve postane mnogo kulturnije i kao takvo plemenitije, pa da tako i zaživi i ostane na mnogaja ljeta našem potomstvu u amanet, za ponos i diku.

Zašto bi, po vašem mišljenju, 2022. godine svi trebalo da dođu u Novi Sad kada on zasija kao Evropska prestonice kulture?

– Svedočiti krunisanju lepote je privilegija odabranih. Svako ko poželi sebi i svome dobro (pro)naćiće se tu. Zato na vreme treba rezervisati kartu više i obezbediti sebi mesto u vozu do prozora sa pogledom na zelenu i plodnu ravnicu.

Detaljan program i satnicu Projekta 22 možete pogledati na zvaničnom sajtu Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.