Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/06/2021
Новосадски дувачки квинтет на Пројекту 22 симболично представља Калеидоскоп културе
10/06/2021

Пројекат 22, који заједно представљају Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и НЕО фестивал – некласични фестивал класичне музике, биће отворен концертом Новосадског дувачког квинтета у Културној станици Руменка 11. јуна у 20 сати. Како је читав Пројекат 22 замишљен као својеврсна увертира у то како ће изгледати титуларна 2022. година у Новом Саду, када ће програм бити конципиран у осам програмских лукова, концерт Новосадског дувачког квинтета ће управо симболично представити један од њих – Калеидоскоп културе. С обзиром на то да Калеидоскоп културе представља целогодишњи пројекат културе заједништва, који кроз пет недеља у септембру презентује пет врста уметности, тако ће две од тих пет обележити наступ Новосадског дувачког квинтета – извођачка и визуелна.

„У данашње време свака синтеза уметности је више него добродошла. Брзина живота нам диктира и подстиче нас да велику потребу за уметношћу, када нађемо времена за њу, остварујемо конзумирањем исте, чинећи то незасито у што концентрованијем облику. Управо то данас можемо остварити захваљујући великим могућностима мултимедијалног приступа уметничком делу. Такође, то транспоновање уметности са визуелног на извођачко је нешто што је важно како би се она безбедно чувала, неговала, разумела и трајала“, рекао је хорниста и оснивач Новосадског дувачког квинтета Мирко Марић.

Концерт ће бити отворен увертиром „Набуко“ из истоимене Вердијеве опере, док је централни део програма резервисан за симфонијску свиту „Слике са изложбе“ Модеста Мусоргског, обе композиције у аранжману феноменалног Јоакима Линкелмана.

„Вече транскрипција у време када уметност поново треба да стане на ноге након велике кризе је по нашем мишљењу одличан начин да се капитална дела у интегралним форматима приближе широј слушалачкој публици синергијом наших пет инструмената“, прича Марић.

Учествујете у Пројекту 22 који ће представити концепт програма Европске престонице културе за 2022. годину. Најпре нам реците како се вама допада идеја да се кроз музику, домаће и светске извођаче, на неколико локација у граду прави такав тип увертире у титуларну годину?

– То је један веома леп и добро осмишљен начин припремања публике за свеопшту експанзију културних добара каква нас очекују у титуларној години. Тога смо дубоко свесни и томе се као састав, који једну деценију постоји на унутрашњој сцени, веома радујемо. Бити учесник програма и сада у припреми, као и у самој години одржавања Европске престонице културе, треба да буде значајна ствар у професионалном животу свих уметника као културних прегалаца.

У оквиру Дочека ви сте имали наступ у Културној станици Буковац, који је био емитован онлајн, сада сте у Културној станици Руменка. Како гледате на мрежу културних станица и на то да су управо у оквиру пројекта Европске престонице културе културни догађаји коначно изашли из самог центра града?

– Културне станице су нешто најбоље што се могло осмислити и реализовати као један савршен облик платформи које попут система осетљивих крвних судова разносе културу и уметност ка најудаљенијим, а прелепим периферијама једног културног организма какав је Нови Сад био од вајкада. Свака похвала за идејне творце оваквог начина оглашавања уметности.

Да ли ћете посетити неке друге концерте који ће бити одржани у оквиру Пројекта 22?

– Све могуће. Музичка уметност нам је управо та покретачка енергија на чији погон наш перпетуум мобиле звани живот од музике функционише. Подржавати и препознавати, па аналогно томе бити подржан и препознат у нашем послу, веома је важно.

Шта за вас као уметнике, али и као Новосађане значи титула Европске престонице културе?

– Прилика да све постане много културније и као такво племенитије, па да тако и заживи и остане на многаја љета нашем потомству у аманет, за понос и дику.

Зашто би, по вашем мишљењу, 2022. године сви требало да дођу у Нови Сад када он засија као Европска престонице културе?

– Сведочити крунисању лепоте је привилегија одабраних. Свако ко пожели себи и своме добро (про)наћиће се ту. Зато на време треба резервисати карту више и обезбедити себи место у возу до прозора са погледом на зелену и плодну равницу.

Детаљан програм и сатницу Пројекта 22 можете погледати на званичном сајту Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.