Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Rewomen baner sa događaja

Објављено:

07/12/2021
100 жена из 10 земаља ради на изложби посвећеној историји Покрета за ослобођење жена у Европи
07/12/2021

У циљу повезивања и прикупљања материјала за документарну изложбу посвећену историји Покрета за ослобођење жена у Европи (Women’s Liberation Movement – WLM), 2. и 3. децембра је одржана радионица у оквиру пројекта „REWOMEN“, у Атини.

У Културном центру „Мелина Меркури“ учесницe су презентовалe и дискутовалe о политикама тела у периоду од 1960-2000. године кроз две теме: „Моје тело, мој избор“ (My body My choice) и „Разговарајмо о сексизму и сексуализацији“ (Let′s talk about SEXism and SEXualization).

rewomen predstavnice iz srbije i fondacije novi sad prestonica kulture

На радионици су активно билe укљученe учесницe из 18 партнерских организација из 10 земаља, а представнице Србије поред координатора пројекта Александре Мириманов и Бојана Милосављевића, биле су и представнице Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Милица Рашковић, Маријана Рамић Вулин, Биљана Тадић и Биљана Чубра, представнице Архива Војводине који је водећи партнер на пројекту Љиљана Бубњевић и Драгана Катић, представница Женских студија и истраживања Маргарета Башарагин, као и представница ИРИДА Теодора Петковић.

radionica na događaju Rewomen

Представница тима Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ истакла је да је да су присутни на овој радионици имали прилике да се упознају са различитим историјским чињеницама, статистичким подацима и сличним конкретним доказима везаним за проблем прекида трудноће на који су различите европске државе различито реаговале у историјском периоду развоја Женског ослободилачког покрета.

„Ми смо, на пример, у Југославији имали један од најлибералнијих закона у Европи и по много чему смо били у предности у односу на друге земље. Занимљиво је било и сагледати како су се жене представљале у медијима и кроз бројне примере видети које земље су значајно допринеле сексуалној револуцији у Европи а које су је одлагале колико год су могле. Све ове податке после смо кроз креативан процес покушали да представимо у виду изложбе на отвореном, што је била најзахтевнија али крајње инспиративна активност”, рекла је Рашковић.

slajd sa događaja Rewomen

Документарна изложба биће отворена у оквиру програмског лука Хероине као део званичног програма „Нови Сад -Европска престоница културе“, а након тога путоваће кроз партнерске градове.

Пројектом „Rewomen – Европско женско сећање”, који је је део програма Европске Уније „Европа за грађане (Europe for Citizens – European Remebrance)”, а чији је носилац Архив Војводине, обележава се двадесетогодишњица проглашења „Повеље Европске уније о основним правима”, креирањем међународне изложбе посвећене историји Покрета за ослобођење жена. У сарадњи са низом домаћих и иностраних партнера, планирана је реализација четири међународне радионице у оквиру којих ће бити креирана завршна изложба.

Поводом отварања, у Новом Саду биће организована дводневна међународна конференција на тему „Наслеђе Покрета за ослобођење жена”, након чега ће изложба путовати кроз партнерске градове. Око сто жена из десет партнерских земаља учествује у стварању концепта и материјала за ову изложбу, која има задатак да представи неке од изузетних чињеница, догађаја, женских организација, друштвених прекретница и промена, биографија познатих и потпуно непознатих маргинализованих жена.

Пројекат је финансиран од стране Европе за грађане и грађанке програма Европске уније, а партнери на пројекту су: Србија (Фондација Нови Сад – Европска престоница културе, Архив Војводине, ИРИДА, СОС женски центар, Женске студије и истраживања), Немачка (Multicultural city), Пољска (Fundacja Slawek), Грчка (Poliplanity, Amaka), Црна Гора (Women′s development alliance), Albanija (Beyond Barriers), Словенија (BTT Youth, Univerza v Mariboru, ZRC SAZU , Ptuj Tourism Public Institute), Италија (Liv.In.G – Livie Internationalization Gatway), Француска (Institut des Croisements) и Holandija (Stiching Tumba).

eu flag

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.