Претрага
Close this search box.
Rewomen baner sa događaja

Objavljeno:

07/12/2021
100 žena iz 10 zemalja radi na izložbi posvećenoj istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi
07/12/2021

U cilju povezivanja i prikupljanja materijala za dokumentarnu izložbu posvećenu istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi (Women’s Liberation Movement – WLM), 2. i 3. decembra je održana radionica u okviru projekta „REWOMEN“, u Atini.

U Kulturnom centru „Melina Merkuri“ učesnice su prezentovale i diskutovale o politikama tela u periodu od 1960-2000. godine kroz dve teme: „Moje telo, moj izbor“ (My body My choice) i „Razgovarajmo o seksizmu i seksualizaciji“ (Let′s talk about SEXism and SEXualization).

predstavnice Srbije u Atini na radionici projekta REWOMEN

Na radionici su aktivno bile uključene učesnice iz 18 partnerskih organizacija iz 10 zemalja, a predstavnice Srbije pored koordinatora projekta Aleksandre Mirimanov i Bojana Milosavljevića, bile su i predstavnice Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” Milica Rašković, Marijana Ramić Vulin, Biljana Tadić i Biljana Čubra, predstavnice Arhiva Vojvodine koji je vodeći partner na projektu Ljiljana Bubnjević i Dragana Katić, predstavnica Ženskih studija i istraživanja Margareta Bašaragin, kao i predstavnica IRIDA Teodora Petković.

radionica REWOMEN na kojoj su žene okupljene oko stola na kojem se nalaze razbacane fotografije

Predstavnica tima Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ istakla je da je da su prisutni na ovoj radionici imali prilike da se upoznaju sa različitim istorijskim činjenicama, statističkim podacima i sličnim konkretnim dokazima vezanim za problem prekida trudnoće na koji su različite evropske države različito reagovale u istorijskom periodu razvoja Ženskog oslobodilačkog pokreta.

„Mi smo, na primer, u Jugoslaviji imali jedan od najliberalnijih zakona u Evropi i po mnogo čemu smo bili u prednosti u odnosu na druge zemlje. Zanimljivo je bilo i sagledati kako su se žene predstavljale u medijima i kroz brojne primere videti koje zemlje su značajno doprinele seksualnoj revoluciji u Evropi a koje su je odlagale koliko god su mogle. Sve ove podatke posle smo kroz kreativan proces pokušali da predstavimo u vidu izložbe na otvorenom, što je bila najzahtevnija ali krajnje inspirativna aktivnost”, rekla je Rašković.

Slajd sa radionice REWOMEN

Dokumentarna izložba biće otvorena u okviru programskog luka Heroine kao deo zvaničnog programa „Novi Sad -Evropska prestonica kulture“, a nakon toga putovaće kroz partnerske gradove.

Projektom „Rewomen – Evropsko žensko sećanje”, koji je je deo programa Evropske Unije „Evropa za građane (Europe for Citizens – European Remebrance)”, a čiji je nosilac Arhiv Vojvodine, obeležava se dvadesetogodišnjica proglašenja „Povelje Evropske unije o osnovnim pravima”, kreiranjem međunarodne izložbe posvećene istoriji Pokreta za oslobođenje žena. U saradnji sa nizom domaćih i inostranih partnera, planirana je realizacija četiri međunarodne radionice u okviru kojih će biti kreirana završna izložba.

Povodom otvaranja, u Novom Sadu biće organizovana dvodnevna međunarodna konferencija na temu „Nasleđe Pokreta za oslobođenje žena”, nakon čega će izložba putovati kroz partnerske gradove. Oko sto žena iz deset partnerskih zemalja učestvuje u stvaranju koncepta i materijala za ovu izložbu, koja ima zadatak da predstavi neke od izuzetnih činjenica, događaja, ženskih organizacija, društvenih prekretnica i promena, biografija poznatih i potpuno nepoznatih marginalizovanih žena

Projekat je finansiran od strane Evrope za građane i građanke programa Evropske unije, a partneri na projektu su: Srbija (Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture, Arhiv Vojvodine, IRIDA, SOS ženski centar, Ženske studije i istraživanja), Nemačka (Multicultural city), Poljska (Fundacja Slawek), Grčka (Poliplanity, Amaka), Crna Gora (Women′s development alliance), Albanija (Beyond Barriers), Slovenija (BTT Youth, Univerza v Mariboru, ZRC SAZU , Ptuj Tourism Public Institute), Italija (Liv.In.G – Livie Internationalization Gatway), Francuska (Institut des Croisements) i Holandija (Stiching Tumba).

 

zastava evropske unije

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.