Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/09/2020
Програм размене „Кизуна“ води у Јапан историчарку уметности и кустоскињу Ксенију Маринковић
17/09/2020

У склопу програма размене „Кизуна“, који реализује Фондација „Нови Сад 2021“ са организацијом „ЕУ – Јапан Фест“, студијски и истраживачки рад у склопу путовања у Јапан, овога пута ће реализовати историчарка уметности и независна кустоскиња, оснивачица „X VITAMIN“ галерије у Београду, Ксенија Маринковић.

Ksenija Marinković

„Сврха моје посете била би да процени могућности размене и сарадње између јапанских и српских визуелних уметника, покретање српског јапанског дијалога у области визуелне уметности, заједничке уметничке иницијативе за учешће јапанских уметника на фестивалу савремене уметности „Дунавски дијалози“, упоредо са презентацијом јапанске савремене уметничке сцене у Новом Саду, Европској престоници културе. Крајњи резултат био би инклузивна изложба која би обухватила дела јапанских уметника који се баве новим технологијама, од уметности које почињу на рачунару до достигнућа на пољу хуманоидне роботике и андроиди – попут роботских двојника које је креирао Хироши Ишигуро (Hiroshi Ishiguro), професор на Универзитету у Осаки“, каже Кснија Маринковић и додаје да таква изложба настоји да укаже на карактер рачунарске уметности, везу између свакодневног живота и електронике и доминантан утицај технологије на људску психологију.

Овај пројекат, посвећен је подстицању мобилности припадника новосадске културне сцене и успостављању сарадње са јапанским културним организацијама и уметницима.

Ово је 13. пресек од почетка реализације пројекта „Кизуна“, четврти и последњи у овој години, али већ наредне, кандидате очекује још четири, те сви заинтересовани могу слати своје предлоге и питања на international@ns2021.rs. Укупан износ финансијског гранта за реализацију студијског путовања за апликанте износи 100.000 јена.

Подсећамо да је јавни позив за програм „Кизуна“ континуирано отворен, а да ће стручне службе Фондације „Нови Сад 2021“ наставити рад на развоју предложених пројеката са свим пријављеним кандидатима како би пружили помоћ при састављању успешних апликација.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.