Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/08/2022
Европска престоница културе покренула конкурс за Меморијални центар
08/08/2022

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је јавни урбанистичко-архитектонски конкурс у оквиру којег ће бити изабран најбољи дизајн за комплекс будућег Меморијалног центра.

Посвећен жртвама Погрома у Јужној Бачкој током Другог светског рата, као најзначајнији меморијални пројекат у новијој историји Новог Сада, конкурс је расписан по највишим стандардима.

„Вишезначна је важност овог конкурса као још једног великог легата пројекта Европске престонице културе. Примарно, програмски се бави важном темом, рекао бих, за целу Србију и Европу. Архитектонски је битан јер је додатно потврдио успешну праксу значаја расписивања конкурса заснованих на отворености, стручности и свеобухватности. Коначно, у урбанистичком смислу заокружиће простор Дистрикта својом аутентичном причом Новог Сада у 20. и почетком 21. века“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

Жиријем који ће одлучивати о победничком урбанистичко-архитектонском решењу председава др Владан Ђокић. Декану београдског Архитектонског факултета у одлуци ће помагати и академик Бранислав Митровић, докторка уметности и дипломирана архитекткиња Моника Билбија, као и архитекте Душан Миладиновић и Душан Стевановић. Стручни жири чине и историчари, др Гордана Петковић и Петар Ђурђев, као и представници Епархије бачке и Јеврејске општине, протојереј Владан Д. Симић и Ладислав Трајер.

У оквиру комплекса Меморијалног центра планирају се три просторно-програмске целине: објекат Меморијалног центра, Меморијални парк, као и пратеће уређење партерне и саобраћајне површине, а рок за предају конкурсних радова је 24. новембар 2022. године до 15 часова.

Захваљујући тиму за даљу координацију активности на пројекту будућег Меморијалног центра, који је Град Нови Сад формирао у сарадњи с Епархијом бачком и Фондацијом „Нови Сад — Европска престоница културе”, одмах по одабиру победничког решења приступа се изради техничке документације.

Право учешћа на конкурсу имају физичка лица са стеченом високом стручном спремом из области архитектуре и пејзажне архитектуре, која поседују одговарајуће лиценце Инжењерске коморе Србије, као и правна лица која именују лица са стеченом високом стручном спремом из области архитектуре и пејзажне архитектуре и која поседују одговарајуће лиценце Инжењерске коморе Србије.

Питања у вези с конкурсом учесници и учеснице могу поставити до 1. октобра 2022. године. Питања се постављају искључиво путем Портала јавних набавки Управе за јавне набавке, где се могу наћи и детаљи о јавном конкурсу, као и сва потребна документација.  Пријава на конкурс врши се, такође, искључиво преко Портала јавних набавки Управе за јавне набавке.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.