Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
i-Portunus

Објављено:

18/02/2021
i-Portunus програм мобилности: Позив за музичаре, професионалце у области културног наслеђа, архитекте и преводиоце
18/02/2021

i-Portunus програм креиран је да би подржао мобилност уметника, креатора и професионалаца у области културе у свим земљама које учествују у програму Креативна Европа, међу којима је и Србија. Главни фокус програма је повезивање уметника и подршка међународној сарадњи.

Сви заинтересовани културни радници могу да се пријаве на тренутно отворене позиве за подршку мобилности уметника:

  • Позив за мобилност у музици – намењен композиторима, музичарима и певачима, по могућности оним који се баве класичном музиком, џезом, и традиционалним музичким жанровима. Позив је отворен до 28. фебруара, а више информација може се пронаћи на овом линку.
  • Позив за уметнике, креаторе и професионалце у области културе који су део културног наслеђа. Рок за аплицирање је 15. април, а више информација може се пронаћи на овом линку.

Тренутно су актуелни и позиви за архитекте и преводиоце, а више детаља о роковима, условима пријаве и осталим информацијама везаним за програм доступно је на званичном сајту i-Portunus пројекта.

Програм је отворен за све кандидате или групе кандидата узраста 18+ свих образовних квалификација и нивоа искуства, који законито бораве у некој од земаља Креативне Европе.

i-Portunus пружа финансијску подршку у виду парцијалног финансирања путних трошкова (превоз, смештај, итд.) ка другој земљи (или земљама) Креативне Европе, те подршку у виду дневница за студијско путовање.

Прописано је и трајање студијске посете, те рок за реализацију, у зависности од позива, уз могућност одлагања у случају затворених граница услед пандемије Ковид19.

Главни циљ мобилности требало би да буде један од следећих:

    • Међународна сарадња – у оквиру међународног пројекта, на пример;
    • Резиденције оријентисане на производњу: на пример истраживачки посао на терену за развијање новог дизајна у вези са друштвеним и физичким окружењем или
    • Професионални развој – учешће на састанцима, догађајима, радионицама, предавањима стручњака и другим типовима тренинга другачијих од формалне едукације, као што су креативни центри. 

Максималан износ гранта (који покрива превоз и дневнице) износи 3.000 евра по особи. Може се обезбедити додатна подршка за мобилност уметника, креатора и професионалаца са инвалидитетом у области културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.