Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
позив за Школу партиципације у Грацу

Објављено:

24/05/2021
Отворен позив за Школу партиципације у Грацу
24/05/2021

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ отворила је позив за Школу партиципације у Грацу која ће бити одржана од 1. до 8. августа.

Овога пута, полазници ће на обуци обрађивати тему „уметности заједнице“ у урбаним просторима кроз радионице звука, фотографије и снимања, дизајна костима и сцене, драматургије, писања текста и перформанса. Сви заинтересовани се могу пријавити на мејл international@ns2021.rs до 6. јуна у поноћ.

Учесници ће под менторством представника Walk the Plank (УК) учествовати у пројекту вербатим позоришта „Eggenberger Stadtgeflüster” у оквиру највећег летњег фестивала у Грацу, La Strada. Више информација можете пронаћи овде.

Позив је отворен за све кандидате старије од 18 година који живе на територији Републике Србије и који су посвећени креативном раду и заинтересовани за рад са локалним заједницама, без обзира на ниво и природу образовања. Од одабраних кандидата се очекује да буду отворени за рад с колегама из целе Европе и спремни да стекну нове вештине.

За учешће на обуци потребно је послати следеће документе на енглеском:

  • радну биографију
  • мотивационо писмо до 300 речи у ком објашњавате зашто бисте желели да учествујете у овој обуци и шта имате да понудите

Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“ ће на основу примљених пријава изабрати четири учесника из Србије за Школу партиципације у Грацу. За било каква питања или недоумице обратите се на мејл international@ns2021.rs.

Школа партиципације је обука организована у оквиру пројекта Креативне Европе European Outdoor Arts Academy – School of Participation, која окупља до 30 учесника из девет партнерских земаља (Велика Британија, Бугарска, Литванија, Аустрија, Србија, Ирска, Јерменија, Естонија и Мађарска) како би стекли нова практична знања и искуства у креирању уметничких партиципативних садржаја на отвореном.

Прошла обука у оквиру Школе партиципације, „Making Art that Matters“ одржана је онлајн од 12. до 16. априла и окупила је 20 полазника из осам земаља који су имали прилику да се упознају са принципима и примерима ангажоване уметности, откривали су значај уметничких интервенција и перформанса за покретање друштвених промена. Тема коју су обрађивали током пет дана била је екологија и заштита животне средине. О искуствима полазника, можете читати овде.

Имајући у виду тренутну ситуацију са пандемијом коронавируса и мере које могу у будућности утицати на путовање учесника, организатори задржавају право да откажу обуке или да их одрже онлајн.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.