Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
School of Participation

Објављено:

20/04/2021
Школа партиципације повезала уметнике из пет престоница културе – екологија главна тема
20/04/2021

Екологија као горућа тема данашњице, више од 20 полазника из осам земаља, креативно промишљање, ангажована уметност – овако је у најкраћим цртама изгледала обука „Making Art that Matters!“ одржана од 12. до 16. априла онлајн из Новог Сада.

Током пет дана, колико је трајала обука, полазници су имали прилику да се уз менторе из Walk the Plank (УК), Мултимедијалног центра „Лед арт“ и Шок задруге (СРБ) упознају са принципима и примерима ангажоване уметности, затим да открију значај уметничких интервенција и перформанса за покретање друштвених промена. Учесници су заједно, кроз дискусију са менторима, али и активистима дошли до закључка да се једна тема понавља у готово свим земљама – екологија и заштита животне средине, што је онда постало и идеја за њихове радове – маске.

Обуке су привукле најразличитије профиле полазника, од студената који су тек на почетку свог стваралаштва до оних који су свој креативни рад већ увелико профилисали, али желе да га надограђују и ову обуку видели су као сјајну прилику за то.

„Велико ми је задовољство што сам била део обука које су окупиле заиста најразличитије профиле. Ментори из Мултимедијалног центра „Лед арт“ предочили су нам како на најефикаснији начин да се снађемо са материјалима за рад, у овом случају за маске и аксиденталну графику. Такође, драгоцено је било и знање које смо добили од менторке Лиз из Walk the Plank када је у питању пројект менаџмент, на који ми врло често заборавимо када приступамо неком пројекту, а што је неопходно“, рекла је Мила Стојановић, једна од учесница.

Поред шареноликог интересовања полазника на пољу уметничког и креативног рада, велики успех обуке лежи и у томе што је, у време пандемије, повезано чак осам земаља – Велика Британија, Аустрија, Јерменија, Ирска, Бугарска, Естонија, Мађарска и Србија, па тако и пет Европских престоница културе – Пловдив који је титулу носио 2019. затим Веспрем и Тарту који ће титулу понети 2023. односно 2024. године и Нови Сад, домаћин ове обуке, а партнер на пројекту био је и Каунас (Литванија), који ће заједно са Новим Садом бити престоница културе 2022. године. Иако је реализација првобитно замишљена уживо, због пандемије и епидемиолошких мера, обука је ипак одржана онлајн, што је само по себи било посебан изазов.

„То је било доста изазовно, јер смо пре пола године имали састанке и планирали све да буде у реалном простору, face to face. Најважније је да све то што радимо на самим радионицама заправо опипљиво захтева присуство свих учесника. Међутим, морали смо да се прилагодимо целој ситуацији и мислим да смо успели у томе да превазиђемо изазов и финални производ је заправо постигнут, што је најважније“, рекао је један од фасцилитатора, Филип Марковиновић.

„Making Art that Matters!“ је једна од пет Школа партиципације организованих у оквиру пројекта Креативне Европе European Outdoor Arts Academy – School of Participation.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.