Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/11/2022
Интернационална изложба савремене визуелне уметности у финалу Европске престонице културе
24/11/2022

Неоавангардни уметнички процеси, као покретачи уметничког експеримента, уметничке провокативности и ангажованости, видеће се кроз радове преко 50 савремених уметника и уметница, уметничких колектива из земље и света на изложби „Milky Way” која ће бити отворена 25. новембра у Музеју савремене уметности Војводине, Ликовном салону КЦНС, као и у Дистрикту, у простору Бироа.

У самом финалу Друге? Европе Европске престонице културе, ова мултимедијална изложба приказаће нам утицаје и рефлексије надалеко познатог новосадског неоавангардног покрета, који је уписао Нови Сад у европске токове уметности, али и Европе и Јапана. Представиће се радови утицајних стваралаца попут Била Виоле, једног од водећих савремених уметника који је излагао у Моми, Тејту и музеју Витни, потом рад „Irritation – There is A criminal Touch to Art” концептуланог немачког уметника, једног од пионира перформанса, боди арта и полароид фотографије, Улаја, који ће бити приказан у сарадњи са Фондацијом „Ulay” из Љубљане, те радови Хермана Нича, Пјотра Павленског, Желимира Жилника, Слободана Тишме, Каталин Ладик и многих других.

„Milky way” обухвата и пројекције филмова, разговор са сценаристом словеначког документарног филма „Project Cancer”, Тевжом Логаром, који доноси причу о Улају и његовим сећањима на живот посвећен уметности, као и аудио-визуелни перформанс „SIRENS by NOVI_SAD”, који потписује јапански уметник Ryoichi Kurokawa, добитник једне од најпрестижнијих годишњих награда на пољу електронике и интерактивне уметности, Prix Ars Electronica.

Кустоскиња Сања Којић Младенов, заједно са уметницима и уметницама, уприличиће вођење кроз изложбу у среду 14. децембра, док ће изложба трајати до 12. децембра у Бироу и до 30. децембра у Музеју савремене уметности Војводине и Ликовном салону КЦНС.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе које од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Yong Kwan Kim, Shaman Poem, MSUV

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.