Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/06/2020
Јавни позив за учешће у представљању програма „Европа за грађане и грађанке” у Новом Саду
29/06/2020

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, као национална контакт тачка за Програм Европске уније „Европа за грађане и грађанке” у Србији позивају културне институције и друге заинтересоване актере – организације цивилног друштва из области културе и уметности са територије Новог Сада и Зоне 021 (Сремски Карловци, Беочин, Ириг), да пријаве своје представнике за учешће у  презентацији програма „Европа за грађане и грађанке”.

Презентација се одржава 07. јула 2020. године у Културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6/б), са почетком у 10:00 часова.

 Сврха презентације је представљање циљева и приоритета Програма Европске уније „Европа за грађане и грађанке”, упознавање са његовом структуром и роковима за подношење предлога пројеката, као и представљање досадашњих резултата учесника из Србије.

Појединачне консултације у вези са предлозима пројеката биће одржане након саме презентације.

Пријаве су за учешће су искључиво електронским путем на адресу: sanja.atanaskovic@civilnodrustvo.gov.rs нajкaсниje дo 4. јула 2020. гoдинe у 14:00 часова.

Општи циљеви програма „Европа за грађане и грађанке” су допринос разумевању Европске униjе, њeне истoриjе и рaзличитoсти, као и промоција eврoпскoг грaђaнства и унaпрeђење грaђaнскoг и дeмoкрaтскoг учeшћа нa нивoу EУ. За више информација о програму EFC посетите сајт Канцеларије или се обратите путем тeлeфoна (011) 31 30 968.

Напомeна: Организатори нису у могућности да надокнаде путне трошкове учесника/ца.

У складу са новим мерама уведених у циљу спречавања ширења вируса COVID-19, а које важе за територију града Новог Сада, неопходно је да сви који буду присуствовали презентацији носе маске. 

 

Агенда:

10:00 – 10:10    Регистрација учесника

10:10 – 10:30    Увод и упознавање учесника

10:30 – 11:15    Представљање ЕУ програма „Европа за грађане и грађанке”

11:15– 11:45     Кључни појмови о Програму „Европа за грађане и грађанке“

11:45 – 12:00    Кафе пауза

12:00 – 12:15    Представљање успешних пројеката у области културе

12:15 – 13:15    Развијање пројектних идеја

13:15 – 13:30    Дискусија, евалуација

13:30 – 15:00    Појединачне консултације у вези са предлозима пројеката

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.