Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
јавни конкурс уметници сад artists now The public call for strengthening local artistic scene

Објављено:

10/07/2020
Одабрана 22 пројекта на јавном позиву Уметници. Сад!
10/07/2020

Јавни позив „Уметници. Сад!”, завршен 5. јула, потврдио је богатство и разноликост уметничких форми и културних пракси због којих је Нови Сад препознат као Европска престоница културе.

јавни позив уметници сад

На Јавни позив уметницима и културним радницима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” пристигло је 112 пријава из широког поља уметничких израза, чиме се потврђује потреба за оваквом врстом подршке локалној сцени.

Комисија за одабир предлога пројеката је, руководећи се претходно установљеним критеријумима (капацитет подносиоца пријаве, квалитет и иновативност пројекта), високо оценила већи број пројектних апликација.

Комисија истиче да су пристигли пројекти изузетно квалитетни и иновативни, а посебан акценат ставља на велики одзив уметника млађе генерације и занимљивост и провокативност уметничких концепата. Међу појединим пристиглим пријавама, које нису оствариле право на грант, препознате су и оне које имају потенцијал да буду реализоване у алтернативним форматима у сарадњи са мрежом културних станица, те ће у наредном периоду бити предузети кораци за даљи развој сарадње са ванинституционалном сценом.

У складу са пропозицијама позива додељена су 22 гранта уметничким пројектима из различитих области, укључујући плесне перформансе и радионице, уметничке инсталације, изложбе, савремени театар, мини-фестивале урбане супкултуре, концерте, трибине и књижевне програме.

На грант остварују право следеће 22 пројектне апликације:

 1. Вивариум (Адриен Ујхази),
 2. Неусамљено осамљен соло на вези (Јелена Алемпијевић),
 3. Нови Сад у савременој књижевности (Милан Трипковић),
 4. 75.000 – Вредност уметничког дела (Лука Кулић),
 5. Критичко представљање младе новосадске прозе (Драган Бабић),
 6. Изолација, Клиса (Андреј Хложан),
 7. Нови портрети (Витомирка Требовац),
 8. Нови елементи прошлости (Јелена Гајиновић),
 9. Фрагмент „Santa Maria della Salute” (Сташа Кукић),
 10. Клиника фест (Алекса Вујовић),
 11. Реситал Ирене Јосифоске и Александра Ђермановића (Ирена Јосифоска),
 12. Представа „Папа Јована” (Никола Милорадовић),
 13. Entering Valhalla (Гојко Дутина),
 14. Просторна одисеја: Дестинација дистопија (Милица Денковић),
 15. Предавање: Водич кроз грајндкор субкултуру (Жарко Гладић),
 16. Музичко-сценски перформанс „Пловидба” (Александра Илић),
 17. Плакат као вид дечјег израза (Љубица Танкосић),
 18. Изложба: Скица историје филозофије (Ненад Ланчушки),
 19. Jaj nekem… szerelem! (Емина Елор),
 20. Музичко-плесни студио Културне станице Руменка (Елени Попржен),
 21. Самит новосадских бубњара (Саша Игњатовић),
 22. Кликник (Младен Каназир). 

Одабрани програми биће реализовани у наредном периоду, у складу са епидемиолошком ситуацијом уз поштовање мера за спречавање ширења вируса COVID-19.

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” захваљује се свим уметницима и радницима у култури који су се одазвали Јавном позиву.

Пројекат „Уметници. Сад!” има за циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализација културе и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је Меркатор С.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.