Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
уметници сад artists now

Објављено:

28/08/2020
Програми пројекта „Уметници. Сад!” стигли до 170 хиљада људи
28/08/2020

Представивши 300 новосадских уметника кроз пројекат „Уметници. Сад!”, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” кроз уложених 30 милиона динара, од којих је 11 милиона намењено искључиво за уметничка дела и стваралаштво уметника, указала је на важност јачање локалне културне сцене.

Захваљујући емитовању програма уживо путем друштвених мрежа, бројне представе, концерти, изложбе, књижевне вечери и перформанси стигли су чак до 170 хиљада људи, остваривши готово 200 хиљада импресија, чиме су представљени не само уметници, него и нови простори, кроз мрежу културних станица.

„Овим приступом ојачали смо не само уметничку сцену, већ смо тиме урадили много и на развоју публике. Примера ради, представу ‘Папа Јована’ редитељке Лее Јевтић погледало је укупно 48 хиљада људи. То је 48 пуних сала велике сцене Српског народног позоришта. Сличне резултате имамо и кроз друге врсте уметности, попут изложбе „Нови елементи прошлости” Јелене Гајиновић са готово 20 хиљада прегледа. Не желећи да се одричемо непоновљивог доживљаја уметности уживо који ће, надамо се сви, поново постати наша стварност, ово су фантастичне повратне информације које и пре године титуле указују на велики потенцијал. Драго ми је да је баш Фондација у складу са својом крилатицом „за нове мостове” била прва која је имала знања, али храбрости да то започне”, истиче директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Мрежа културних станица је јединствени модел културе у овом делу Европе, настао као резултат пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“. Развојем мреже културних станица, креира се и прилика да култура буде јаснија, гласнија, и доступнија свим грађанима. Реализујући пројекат „Уметници. Сад!“, покренута је огромна креативна енергија у просторима културних станица, како би публика могла да прати садржаје онлајн.

„Културне станице су нова, и већ сада је јасно, одлично прихваћена места сусрета стваралаца са публиком, места која публика види као своје, комшијске оазе у којима може да „нахрани душу”. Одзив уметника на овај пројекат, његова велика видљивост, као и одличне реакције на рад у просторима културних станица показују да смо на правом путу“, истиче координаторка мреже културних станица, Виолета Ђерковић.

Више од 240 објава у медијима, преко 60 гостовања – присуство уметника на телевизијским програмима и радијским станицама, резултат је потребе о извештавању о култури и јасан је показатељ да постоји интересовање јавности за културне садржаје. Нови стандарди, односно онлајн пратформа, омогућила је култури да живи без обзира на све околности.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је компанија Меркатор С.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.