Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/08/2020
„Сексуалност невидљивих: филм и реалност“ у петак из Културне станице Еђшег
26/08/2020

Уметност руши границе и мења свет. Тако и филм – одражава слику реалности међуљудских односа, али има моћ да утиче на промене. У петак, 28. августа од 18 сати путем Фејсбук странице Културних станица, као и Културне станице Еђшег публици ће се представити удружење КАО Парнас, аутори пројекта „Сексуалност невидљивих: филм и реалност“, који је један од пројеката одабран у оквиру Јавног конкурса за јачање локалне уметничке сцене „Уметници. Сад!“.

У оквиру пројекта публика ће моћи да испрати разговор Милице Кнежевић, ауторке блога „Изабери да живиш“, Тање Јосић, глумице и професорке филозофије, Татјане Стојшић Петковић, психолошкиње, као и Милесе Милинковић, продуценткиње и директорке фестивала „Ухвати филм“.

Након одржане трибине, публици ће од 20 сати до поноћи, преко Јутјуб канала Међународног филмског фестивала „Ухвати филм“ бити доступни за гледање филмови „Незаборавно“ Ђанлуке Сантонија, „Моћ тела“ Марије Маце Обровачки, „Љубав, секс и ружа“ Леонарда Суареза, „Колеге“ Дамиана Вебера и „У мени“ Орадола Каевпрасерта, остварења која откривају табу теме и руше стереотипе и предрасуде.

Милеса Милинковић, ауторка овог пројекта, каже да на фестивал сваке године стигне око 500 филмова на тему инвалидности, из целог света, а из Србије и региона тек понеки.

„На тему сексуалности жена са инвалидитетом у Србији према мојим сазнањима – постоје само два кратка филма из 2012, насталих током филмских радионица за особе са инвалидитетом. Продуценткиња сам оба филма, једног и ауторка. И управо смо нас две – жене са инвалидитетом једине које смо се усудиле да кроз филм проговоримо о тој теми. У свету се много више говори о сексуалности жена са инвалидитетом, што приметимо и по пристиглим филмовима на фестивал (од којих не прођу сви селекцију стручног жирија за фестивал), а приметно је да се говори и о сексуалности трансродних жена, лезбејки и свему ономе што је за наше поднебље, чини ми се, незамисливо“.

Милеса додаје и да се у последње две деценије са развојем друштва и људских права, мења и положај особа са инвалидитетом. Оне јесу видљивије, укљученије, активније. Али, такође истиче, да та побољшања не значе да је мисија завршена.

„Пројектом ‘Сексуалност невидљивих: филм и реалност’ желимо да понудимо културни догађај који спаја филмску уметност, табу теме и афирмацију уметничких потенцијала жена са инвалидитетом. Наша идеја је да публици понудимо око сат времена кратких филмова на тему сексуалности особа са инвалидитетом из архиве „Ухвати филм“ фестивала, а затим да кроз трибину са нас четири активисткиње и уметнице – жене са (различитим) физичким инвалидитетом, продискутујемо о изазовима, предрасудама, стереотипима, могућностима, да заједно интерпретирамо одгледани филмски садржај, разменимо мишљења и на крају подстакнемо публику да промишља о микроакцијама“, каже Милеса и додаје да се питање инвалидитета, тиче свих нас:

„Друштво чине појединци, а управо на појединце утиче фестивал „Ухвати филм“: на особе са инвалидитетом и њихове породице које се можда идентификују са актерима филмова, препознају да нису усамљени у изазовима са којима се срећу у свакодневном животу, а с друге стране добијају увид у неке могућности за самоизражавање и афирмацију потенцијала; али и на пријатеље и познанике особа са инвалидитетом који након филмова боље разумеју уопштено феномен инвалидности. На особе без инвалидитета од којих често чујемо да нису имали прилике нигде другде да виде садржаје какве доноси наш фестивал и да им је променио перспективе“.

Милеса Милинковић сматра да Нови Сад може да искористи титулу Европске престонице културе, да културу учини доступном свима у максималној могућој мери.

„Мислим на доступност објеката и садржаја, да афирмише што више уметника са инвалидитетом и инклузивне пројекте, односно да постави стандарде укључености особа са инвалидитетом као стваралаца и конзумената уметности и културе, који ће бити трајно одрживи, који ће се подразумевати и након 2021/22“, закључује она.

уметници сад конкурс за јачање локалне уметничке сцене

Пројекат „Сексуалност невидљивих: филм и реалност“ један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је Меркатор С.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.