Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/09/2016
Јединствен европски регион културе 2021. године
20/09/2016

Град Нови Сад поднео је апликацију на престижном конкурсу за избор Европске престонице културе 2021. године. Те године ће се први пут уз град из државе чланице Европске уније бирати и град из државе која још није пуноправни део „европске породице народа“. У том избору Нови Сад се, уз Херцег Нови, налази у финалу и да ли ће освојити ласкаву титулу Европска престоница културе 2021. године знаће се 13. октобра приликом финалног представљања у Бриселу.

Оно што је за сада познато је да је (16. септембра) Темишвар проглашен за Европску престоницу исте године када и Нови Сад то жели да постане. Уколико и Нови Сад буде изабран за Европску престоницу културе те 2021. године, Европа ће, први пут, поред два града која ће – сваки на свој начин, али и кроз бројне заједничке пројекте – представљати европске културне центре, добити својеврсни културни регион који повезује два града и народа!!!

А Темишвар и Нови Сад – и некада и сада – имају много тога заједничког.

Темишвар је највећи културно-историјски центар Срба у Румунији и у том граду живи највише Срба, готово 25.000. Темишвар се налази у делу који се у Румунији назива „историјски Банат“, а у војвођанском делу Баната живи више од 30.000 Румуна. У Темишварау се налази саборна црква као престона црква Темишварске епархије Српске православне цркве, српска гимназија „Доситеј Обрадовић“ и основна школа. На Радио Темишвару емитује се програм на српском језику, а на Радио Новом Саду програм на румунском. Кроз бројне догађаје, са обе стране границе, непрекидно се одржавају сусрети уметника, фолклорних друштава, спортских клубова, ученика, привредника. Нови Сад и Темишвар су градови побратими, а између два града постоји и висока економска сарадња чији се главни однос огледа у ИТ индустрији. Интересантан је и податак да се један од тргова који се налази надомак Градске куће у Темишвару зове Трг слободе као и трг у Новом Саду на којем се налази новосадска Градска кућа.
Историјско пријатељство и повезаност Новог Сада и Темишвара потврдиле су и нове генерације. Наиме, један од најбољих музичких фествала Европе који се већ 16 година организује у Новом Саду, другу годину заредом у Темишвару организује Певолушн Фестивал. Егзит Тим на тај начин повезује младе људе из две земље, али и целог Региона Југоисточне Европе и шире на новосадској Петроварадинској тврђави и у темишварском ,,Village Museum“ парку.

Print

Културна, исоторијска и економска блискост и повезаност два града огледа се и у чињеници да је већ започета припрема пет заједничких пројеката у оквиру кандидатуре Новог Сада и Темишвара за Европску престоницу културе 2021. године! Тимови за кандидатуру Новог Сада и Темишвара убеђени су да ће се та сарадња додатно проширити и ојачати ако оба града понесу титулу.
Тим поводом, градоначелник Темишвара Николаеа Робуа посетио је 7. септембра Нови Сад, сусревши се, између осталих, са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и председником Организационог одбора „Нови Сад 2021“ Немањом Миленковићем. Градоначелник Темишвара Николае Робу рекао је да је срећан што се налази у Новом Саду који је близак Темишвару у више сектора и са којим има заједничку историју и садашњост, као и добру основу за будуће релације.

Уколико Нови Сад, заједно са Темишваром, понесе престижну титулу Европска престоница културе 2021. године, захвљујући близини (144 километра) биће то јединствена прилика да, у једном дану, преподне присуствујете отварању изложбе у Новом Саду, а увече извођењу представе у Темишвару или обратно, све једно.

Председник Организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић, истиче да би победом Темишвара и Новог Сада Европа добила не само две нове престонице културе, већ јединствен европски регион културе, повезан не само историјским везама, економском сарадњом, већ и конкретним пројектима који се налазе у обе апликације.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.