Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Јосип Славенски Josip Slavenski

Објављено:

07/10/2020
Дела Јосипа Славенског за викенд у две културне станице
07/10/2020

„Јосип Славенски је успео у својим композицијама да буде актуелан на европској сцени не заостајући за водећим композиторима те епохе, а да при том сачува идентитет народа из ког је изникао“ тако о уметнику који га је инспирисао говори Игор Хавран, чији ће пројекат „Јосип Славенски“, бити реализован 9. и 10. октобра у две културне станице.

У питању су два концерта, у извођењу квартета Арго, од којих ће први бити изведен у петак у Културној станици Буковац у 20:10, а други сутрадан у Културној станици Руменка, са почетком у 19 часова.

„Радујемо се наступима у Буковцу и Руменци, јер ћемо на местима где није постојала редовна пракса извођења класичне музике, имати част да одсвирамо први и други квартет Јосипа Славенског, и тако, колико знамо, по први пут извести ова дела на територији Новог Сада“ каже Хавран.

На питање зашто је баш Славенски био инспирација за његов пројекат, Игор одговора да се многе особености експресионизма могу наћи у његовим делима.

„Његов експресионизам чини се није био субјективна неопходност, већ последица преламања фолклорног кроз фокус уметничког. Јосип Славенски је ослушкивао дух, традицију и дамар народа којим је био окружен. Изучавао је фолклор на, за његово доба, неуобичајен начин, проничући у оно првобитно, успевши често да пронађе најдаље и најчистије изворе народне музике. Трагао је за изразом, за бојом, за другачијим звуком, за штимунгом и атмосфером коју је својом музиком сликао. Његовим примером желимо да се водимо и ми“ прича Хавран.

Концерт на ком ће публика имати прилике да чује дела славног композитора, је заправо и промоција новооформљеног квартета Арго, основаног са жељом чланова да заједно трагају, играју се и боре за музику, промовишући вредности које ће допринети очувању идентитета и богатству духа и културе људи са ових простора.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. 

Пројекат „Јосип Славенски” један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и развој публике.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.