Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
bozo-vreco

Објављено:

09/03/2022
Звук севдалинки у Европској престоници културе
09/03/2022

Jедан од најуспешнијих и најекстравагантнијих уметника у региону, врхунски интерпретатор и аутор севдалинки, Божо Врећо, и познати музичар Един Карамазов, представиће заједнички студијски албум „Lachirmae” у уторак, 15. марта, у Градској концертној дворани у Новом Саду. Концерт ће бити одржан у два термина – у 18 и у 20.30 часова као део програмског лука Сеобе који преиспитује теме позитивног утицаја миграција.

Уметник и кантаутор, Божо Врећо, 2020. године је издао албум Lachirmae у сарадњи са Едином Карамазовим. Током прве сарадње, Божо Врећо и Един Карамазов су се публици представили са 11 песама које су биле право освежење како за слушаоце world music сцене, тако и за верну публику ова два извођача. Албум је најављен, а потом и отворен првим синглом, обрадом чувене севдалинке „Емина”. На албуму се такође налазе и песме „Бор садила мома Евгенија”, „Нани нани” (Canción sefardí), „Кад ја пођох на Бембашу” (инструментал), „Сјела ђева покрај мора”, „Кâтибим”, „Си заљубив едно моме”, „Ашик оста’ на те очи”, „Ој, јесенске дуге ноћи”, „Што те нема” и „Дуњалуче, голем ти си”.

Осим севдаха, музичар Божо Врећо ужива и у соул музици, као и џезу и блузу, па се тако већ годинама труди да и елементе ових музичких праваца уврсти у своје песме. На почетку своје каријере у оквиру састава Халка, Божо је издао два албума: „Халка” 2013. године и „О љубави” 2014. године. Своју каријеру наставио је као соло извођач и у своју дискографију уврстио је четири албума: „Мој севдах” (2014), „Пандора“ (2017), „Мелек” (2018), као и већ поменути албум „Lachirmae” (2020), у сарадњи са славним гитаристом Едином Карамазовим.

Един Карамазов се, поред сарадње са Божом Врећом, може похвалити и сарадњом са Stingom и бројним другим извођачима као што су Elvis Costello, Jordie Savall, Renée Fleming и Стефан Миленковић.

Улазнице су у продаји у целокупној Gigstix продајној мрежи и на сајту gigstix.com. За улазак на концерт неопходан је зелени сертификат или негативан тест на коронавирус, а обавезно је ношење маске током трајања концерта.

Фото: Сеад Шашиваревић, Mario Klein, Luca Pozzoli

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.