Претрага
Close this search box.
bozo-vreco

Objavljeno:

09/03/2022
Zvuk sevdalinki u Evropskoj prestonici kulture
09/03/2022

Jedan od najuspešnijih i najekstravagantnijih umetnika u regionu, vrhunski interpretator i autor sevdalinki, Božo Vrećo, i poznati muzičar Edin Karamazov, predstaviće zajednički studijski album „Lachirmae” u utorak, 15. marta, u Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu. Koncert će biti održan u dva termina – u 18 i u 20.30 časova kao deo programskog luka Seobe koji preispituje teme pozitivnog uticaja migracija.

Umetnik i kantautor, Božo Vrećo, 2020. godine je izdao album Lachirmae u saradnji sa Edinom Karamazovim. Tokom prve saradnje, Božo Vrećo i Edin Karamazov su se publici predstavili sa 11 pesama koje su bile pravo osveženje kako za slušaoce world music scene, tako i za vernu publiku ova dva izvođača. Album je najavljen, a potom i otvoren prvim singlom, obradom čuvene sevdalinke „Emina”. Na albumu se takođe nalaze i pesme „Bor sadila moma Evgenija”, „Nani nani” (Canción sefardí), „Kad ja pođoh na Bembašu” (instrumental), „Sjela đeva pokraj mora”, „Kâtibim”, „Si zaljubiv edno mome”, „Ašik osta’ na te oči”, „Oj, jesenske duge noći”, „Što te nema” i „Dunjaluče, golem ti si”.

Osim sevdaha, muzičar Božo Vrećo uživa i u soul muzici, kao i džezu i bluzu, pa se tako već godinama trudi da i elemente ovih muzičkih pravaca uvrsti u svoje pesme. Na početku svoje karijere u okviru sastava Halka, Božo je izdao dva albuma: „Halka” 2013. godine i „O ljubavi” 2014. godine. Svoju karijeru nastavio je kao solo izvođač i u svoju diskografiju uvrstio je četiri albuma: „Moj sevdah” (2014), „Pandora“ (2017), „Melek” (2018), kao i već pomenuti album „Lachirmae” (2020), u saradnji sa slavnim gitaristom Edinom Karamazovim.

Edin Karamazov se, pored saradnje sa Božom Vrećom, može pohvaliti i saradnjom sa Stingom i brojnim drugim izvođačima kao što su Elvis Costello, Jordie Savall, Renée Fleming i Stefan Milenković.

Ulaznice su u prodaji u celokupnoj Gigstix prodajnoj mreži i na sajtu gigstix.com. Za ulazak na koncert neophodan je zeleni sertifikat ili negativan test na koronavirus, a obavezno je nošenje maske tokom trajanja koncerta.

Foto: Sead Šašivarević, Mario Klein, Luca Pozzoli

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.