Претрага
Close this search box.
partenri

Objavljeno:

08/03/2022
Više od 500 partnera ukazalo poverenje i pružilo podršku projektu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”
08/03/2022

Uz krilaticu „Za nove mostove”, projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” stvara, razvija i nadograđuje nove veze sa brojnim i različitim akterima koji, svaki iz svog aspekta, doprinose uspešnoj realizaciji programa i aktivnosti u okviru jedne od najprestižnijih evropskih titula u oblasti kulture.

Projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je upravo jedan od tih mostova koji je povezao donosioce odluka, institucije, vaninstitucionalnu scenu, organizacije, slobodne umetnike, publiku, odnosno građane i građanke, ali i subjekte iz brojnih drugih oblasti – privrede, turizma, ugostiteljstva, itd.

Tako je projekat „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” dobio podršku i ostvario saradnju sa više od 500 različitih partnera samo u titularnoj godini, a sa većinom su zajednička ideja i međusobno poverenje izgrađeni već u pripremnim godinama, tj. od 2016. godine, kada je Novi Sad poneo prestižnu titulu.

Novi Sad iz ptičje perspektive, vidi se most i centar grada

Ta saradnja obuhvata institucije kulture, obrazovne ustanove od osnovnih škola do fakulteta, potom najrazličitije organizacije, udruženja i predstavnike vaninstitucionalne scene, kao i brojne kompanije koje su pružile podršku projektu Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Pored važnih partnera iz Novog Sada, Vojvodine i Srbije, projekat podržavaju i različiti evropski akteri, najpre iz zemalja regiona poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, a potom i Mađarske, Rumunije, Nemačke, Austrije, Francuske, Španije, Italije, Holandije i brojnih drugih, čime je postalo moguće da u titularnoj godini u Novi Sad stignu umetnici iz oko 45 zemalja.

Među partnerima ističu se pre svega kulturne institucije među kojima su Muzej Vojvodine, Muzej Grada Novog Sada, Galerija Matice srpske, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Arhiv Vojvodine, Matica srpska, Srpsko narodnog pozorište, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Gradska biblioteka, Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Ustanova za izradu tapiserija Atelje 61, Francuski institut u Srbiji i mnogi drugi.

Među organizacijama, udruženjima i savezima, izdvajaju se Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Bel Art galerija, Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS), Kulturni centar Novog Sada, Studentski kulturni centar Novi Sad (SKCNS), Kulturni centar Mladost Futog, Kulturni centar Rumenka, Mađarski kulturni centar Petefi Šandor, Novosadski dečiji kulturni centar, Kulturni centar LAB, Terraforming, Udruženje umetnika Visoko C, Muzička omladina Novog Sada, Šok zadruga, Baza – platforma za prostorne prakse, Ephemera Collective, PDP konferencija, Kreativni pogon, Ludifico, Umetnička asocijacija Inbox, Bulevar Books, Centar za pozorišna istraživanja i brojni drugi.

Velika je čast što su i verski objekti otvorili svoja vrata za kulturu i umetnost, pa su tako programi realizovani u Crkvi Imena Marijinog (Katedrala), Sinagogi i Reformatorskoj crkvi.

Veoma važna je i podrška partnera van Novog Sada, pa i Srbije, stoga se ističu Goethe Institut, EU Japan Fest, Austrijski kulturni forum, Atelje 212, Nacionalna komora za modu, Fondacija „Konrad Adenauer Stiftung“, CGA konferencija, Ars Electronica, Fondacija „World Press Photo“, CdAT – Café de las Artes Teatro (Španija), Domino (Hrvatska), Dublin Theatre Festival (Irska), Gothenburg Dance and Theatre Festival (Švedska), International Theatre Festival Divadelná Nitra (Slovačka), Plesni Teater (Slovenija), Réseau en scène Languedoc-Roussillon (Francuska), Tanec Praha (Češka), Teatrul National Radu Stanca Sibiu (Rumunija), Fondazione Fitzcarraldo (Italija), Le CNRS (Francuska), Universitat de Barcelona (Španija), Université de Montpellier (Francuska) i brojni drugi.

Pored mnogobrojnih partnera, posebnost ovog projekta od nacionalnog značaja prepoznaju privredni akteri, izgrađujući nove mostove održivosti kulture. Renomirane kompanije sa domaćeg, regionalnog i evropskog tržišta, posvećene društveno odgovornom poslovanju, doprinosu zajednici u oblasti kulture kao i unapređenju drugih aspekata života ljudi, kroz inovativna rešenja uključivanja u projekat Evropske prestonice kulture, omogućavaju da bogati kulturni sadržaji budu dostupni svima i u godinama koje dolaze.

seobe-dusa

Vodeća i najstarija sajamska kuća u Srbiji, Novosadski sajam, važan je partner koji je pružio podršku projektu Evropske prestonice kulture i to na više nivoa. U programskom luku Seobe, Sajam je prvi put zablistao kao posebna scena za multimedijalni paviljon književnosti, jedinstven u ovom delu Evrope, stavljajući svoje kapacitete u službu kulture.

Partnerstvo i podršku projektu pružila je Erste banka, članica Erste grupacije, jedne od vodećih finansijskih institucija u srednjoj i istočnoj Evropi sa tradicijom dugom 200 godina. Kroz programske lukove Heroine i Kaleidoskop kulture, Erste banka pruža podršku projektima vezanim za žensko stvaralaštvo, kao i kreativnim i inovativnim projektima iz oblasti savremenog stvaralaštva. Odužujući se svetskim, a našim heroinama koje su „menjale svet”, banka nastoji da osnaži ulogu ženskog stvaralaštva i preduzetništva.

Brend IDEA, trgovinskog lanca Mercator-S, kao partner je već u pripremnim godinama pružio značajnu podršku projektu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. U vreme izbijanja pandemije koronavirusa 2020.godine, IDEA je bila najveći oslonac projektu „Umetnici.Sad” i tako pomogla lokalnoj umetničkoj sceni da izrazi svoju kreativnost u teškim uslovima. U titularnoj godini saradnja se nastavlja kako kroz već pomenutu podršku lokalnoj umetničkoj sceni, tako i kroz jedinstvene programe vezane za nacionalno nematrijalno kulturno nasleđe u prepoznatljivim legatskim prostorima Evropske prestonice kulture.

Značaj i potencijale „Novog Sada – Evropske prestonice kulture” uočilo je i DDOR osiguranje, jedna od vodećih kompanija u oblasti osiguranja na našem tržištu. Sa tradicijom dugom gotovo osam decenija, DDOR pripada snažnoj italijanskoj Unipol grupi, lideru u neživotnom osiguranju u Italiji. DDOR je, prepoznajući značaj projekta, podršku pružio i pre godine titule Evropske prestonice kulture, u čemu se ističu programi vizuelne umetnosti u okviru legatskog programskog luka Kaleidoskop kulture, a ta podrška će se tokom 2022. godine dodatno produbiti. Upravo je ovaj legatski projekat zajedno sa programskim lukom Doček i mrežom kulturnih stanica proglašen za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture u 2021. godini.

U cilju osnaživanja i očuvanja legatskih projekata, kao što je Kaleidoskop kulture, podršku pruža i kompanija A1, koja će biti zastupljena i u programskom luku Budućnost Evrope. Povezujući vrednosti prestonice kulture sa svojim programom društvene odgovornosti „Svet kakav želiš”, brend A1 pružiće mentorstvo i finansijsku podršku inicijativama koje imaju potencijal da svet učine boljim mestom za život.

Kompanija NIS, kao jedan od ključnih privrednih subjekata u Novom Sadu i Srbiji, podržala je programe Evropske prestonice kulture u okviru programskog luka Doček, koji se pozicionirao kao jedinstvena umetnička proslava u ovom delu Evrope, čemu je doprinela upravo podrška sponzora, pogotovo u okviru Dočeka 2022. koji je bio uvod u svečano otvaranje. Saradnja ostvarena sa kompanijom NIS nastavlja se u istom duhu i tokom 2022. godine.

U svemu tome se očitava veličina, važnost i značaj projekta Evropske prestonice kulture za opšti razvoj brojnih segmenata jednog grada i međusobnog jačanja i podrške brendova, koji se ne tiču samo kulture i umetničke scene. Mostovi koji su ostvareni najpre na lokalnom, nacionalnom, a onda i na evropskom nivou, jedan su od brojnih legata projekta Evropske prestonice kulture u Novom Sadu i kao takvi oslikavaju viziju čitavog projekta „Početak novog. Sada”.

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.