Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/03/2022
Више од 500 партнера указало поверење и пружило подршку пројекту „Нови Сад – Европска престоница културе”
08/03/2022

Уз крилатицу „За нове мостове”, пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе” ствара, развија и надограђује нове везе са бројним и различитим актерима који, сваки из свог аспекта, доприносе успешној реализацији програма и активности у оквиру једне од најпрестижнијих европских титула у области културе.

Пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе” је управо један од тих мостова који је повезао доносиоце одлука, институције, ванинституционалну сцену, организације, слободне уметнике, публику, односно грађане и грађанке, али и субјекте из бројних других области – привреде, туризма, угоститељства, итд.

Тако је пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе” добио подршку и остварио сарадњу са више од 500 различитих партнера само у титуларној години, а са већином су заједничка идеја и међусобно поверење изграђени већ у припремним годинама, тј. од 2016. године, када је Нови Сад понео престижну титулу.

Та сарадња обухвата институције културе, образовне установе од основних школа до факултета, потом најразличитије организације, удружења и представнике ванинституционалне сцене, као и бројне компаније које су пружиле подршку пројекту Европске престонице културе у Новом Саду. Поред важних партнера из Новог Сада, Војводине и Србије, пројекат подржавају и различити европски актери, најпре из земаља региона попут Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније, а потом и Мађарске, Румуније, Немачке, Аустрије, Француске, Шпаније, Италије, Холандије и бројних других, чиме је постало могуће да у титуларној години у Нови Сад стигну уметници из око 45 земаља.

Међу партнерима истичу се пре свега културне институције међу којима су Музеј Војводине, Музеј Града Новог Сада, Галерија Матице српске, Музеј савремене уметности Војводине, Архив Војводине, Матица српска, Српско народног позориште, Позориште младих, Новосадско позориште, Спомен-збирка Павла Бељанског, Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића, Градска библиотека, Историјски архив Града Новог Сада, Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Установа за израду таписерија Атеље 61, Француски институт у Србији и многи други.

Међу организацијама, удружењима и савезима, издвајају се Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), Bel Art галерија, Друштво архитеката Новог Сада (ДаНС), Културни центар Новог Сада, Студентски културни центар Нови Сад (СКЦНС), Културни центар Младост Футог, Културни центар Руменка, Мађарски културни центар Петефи Шандор, Новосадски дечији културни центар, Културни центар ЛАБ, Terraforming, Удружење уметника Високо Ц, Музичка омладина Новог Сада, Шок задруга, База – платформа за просторне праксе, Ephemera Collective, PDP конференција, Креативни погон, Ludifico, Уметничка асоцијација Inbox, Bulevar Books, Центар за позоришна истраживања и бројни други.

Велика је част што су и верски објекти отворили своја врата за културу и уметност, па су тако програми реализовани у Цркви Имена Маријиног (Катедрала), Синагоги и Реформаторској цркви.

Веома важна је и подршка партнера ван Новог Сада, па и Србије, стога се истичу Goethe Institut, EU Japan Fest, Аустријски културни форум, Атеље 212, Национална комора за моду, Фондација „Konrad Adenauer Stiftung“, CGA конференција, Ars Electronica, Фондација „World Press Photo“, CdAT – Café de las Artes Teatro (Шпанија), Domino (Хрватска), Dublin Theatre Festival (Ирска), Gothenburg Dance and Theatre Festival (Шведска), International Theatre Festival Divadelná Nitra (Словачка), Plesni Teater (Словенија), Réseau en scène Languedoc-Roussillon (Француска), Tanec Praha (Чешка), Teatrul National Radu Stanca Sibiu (Румунија), Fondazione Fitzcarraldo (Италија), Le CNRS (Француска), Universitat de Barcelona (Шпанија), Université de Montpellier (Францускаа) и бројни други.

Поред многобројних партнера, посебност овог пројекта од националног значаја препознају привредни актери, изграђујући нове мостове одрживости културе. Реномиране компаније са домаћег, регионалног и европског тржишта, посвећене друштвено одговорном пословању, доприносу заједници у области културе као и унапређењу других аспеката живота људи, кроз иновативна решења укључивања у пројекат Европске престонице културе, омогућавају да богати културни садржаји буду доступни свима и у годинама које долазе.

Водећа и најстарија сајамска кућа у Србији, Новосадски сајам, важан је партнер који је пружио подршку пројекту Европске престонице културе и то на више нивоа. У програмском луку Сеобе, Сајам је први пут заблистао као посебна сцена за мултимедијални павиљон књижевности, јединствен у овом делу Европе, стављајући своје капацитете у службу културе.

Партнерство и подршку пројекту пружила је Erste банка, чланица Еrste групације, једне од водећих финансијских институција у средњој и источној Европи са традицијом дугом 200 година. Кроз програмске лукове Хероине и Калеидоскоп културе, Erste банка пружа подршку пројектима везаним за женско стваралаштво, као и креативним и иновативним пројектима из области савременог стваралаштва. Одужујући се светским, а нашим хероинама које су „мењале свет”, банка настоји да оснажи улогу женског стваралаштва и предузетништва.

Бренд IDEA, трговинског ланца Mercator-S, као партнер је већ у припремним годинама пружио значајну подршку пројекту „Нови Сад – Европска престоница културе”. У време избијања пандемије коронавируса 2020.године, IDEA је била највећи ослонац пројекту „Уметници.Сад” и тако помогла локалној уметничкој сцени да изрази своју креативност у тешким условима. У титуларној години сарадња се наставља како кроз већ поменуту подршку локалној уметничкој сцени, тако и кроз јединствене програме везане за национално нематријално културно наслеђе у препознатљивим легатским просторима Европске престонице културе.

Значај и потенцијале „Новог Сада – Европске престонице културе” уочило је и DDOR осигурање, једна од водећих компанија у области осигурања на нашем тржишту. Са традицијом дугом готово осам деценија, DDOR припада снажној италијанској Unipol групи, лидеру у неживотном осигурању у Италији. DDOR је, препознајући значај пројекта, подршку пружио и пре године титуле Европске престонице културе, у чему се истичу програми визуелне уметности у оквиру легатског програмског лука Калеидоскоп културе, а та подршка ће се током 2022. године додатно продубити. Управо је овај легатски пројекат заједно са програмским луком Дочек и мрежом културних станица проглашен за Најбољи европски тренд бренд у области културе у 2021. години.

У циљу оснаживања и очувања легатских пројеката, као што је Калеидоскоп културе, подршку пружа и компанија А1, која ће бити заступљена и у програмском луку Будућност Европе. Повезујући вредности престонице културе са својим програмом друштвене одговорности „Свет какав желиш”, бренд А1 пружиће менторство и финансијску подршку иницијативама које имају потенцијал да свет учине бољим местом за живот.

Компанија NIS, као један од кључних привредних субјеката у Новом Саду и Србији, подржала је програме Европске престонице културе у оквиру програмског лука Дочек, који се позиционирао као јединствена уметничка прослава у овом делу Европе, чему је допринела управо подршка спонзора, поготово у оквиру Дочека 2022. који је био увод у свечано отварање. Сарадња остварена са компанијом NIS наставља се у истом духу и током 2022. године.

У свему томе се очитава величина, важност и значај пројекта Европске престонице културе за општи развој бројних сегмената једног града и међусобног јачања и подршке брендова, који се не тичу само културе и уметничке сцене. Мостови који су остварени најпре на локалном, националном, а онда и на европском нивоу, један су од бројних легата пројекта Европске престонице културе у Новом Саду и као такви осликавају визију читавог пројекта „Почетак новог. Сада”.

Фото: Јелена Ивановић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.