Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/11/2022
Култура која руши оквире – круна Европске престонице културе
01/11/2022

Након Града стрипа, којим је Нови Сад постао центар девете уметности, новембар ће Српску Атину претворити у авангардни европски кутак који нуди ново уметничко искуство, стављајући тако печат на пројекат Нови Сад – Европска престоница културе кроз нове, бунтовне, авангардне, мањинске и маргинализоване изразе језиком извођачке и визуелне уметности.

Од најмлађег музичког жанра, преко неприкосновеног џеза, до пионира електронске музике

Актуелни програмски лук Друга? Европа доноси први world music фестивал Pocket Globe, произашао из серије концерата реализованих у културним станицама током година припреме Европске престонице културе, у сарадњи са удружењем Ring Ring. Од 10. до 13. новембра први пут у Србији, у Синагоги и Позоришту младих, наступиће мароканска атракција Bab L’ Bluz, вишеструко награђивани трио Monsieur Doumani, који стиже након учешћа на најпознатијим фестивалима ESNS, WOMEX, WOMAD, Sziget и Trans Musicales, добитник престижног признања WOMEX Artist Award Кајхан Калор, као и Дамир Имамовић, проглашен за најбољег европског world music уметника у 2021. године према магазину Songlines, као и Борис Ковач, музичар чији су албуми чак пет пута били међу најбољима по избору панела World Music Charts Europe и многи други.

Европска престоница културе креира музичко путовање од скоро најмлађег музичког жанра какав је world music све до више од једног века старог музичког правца, џеза. Стога ће се баш у Новом Саду, од 16. до 19. новембра, окупити норвешки џезер којег сматрају пиониром будућег џеза, Nils Petter Molvaer, састав под називом JazzXchange feat. Bojan Z, сачињен од музичара из три Европске престонице културе – Новог Сада, Луксембурга и Еша, звезда савременог џеза Chico Freeman и трио Trio Exotica и други, у оквиру Новосадског џез фестивала у Српском народном позоришту.

Део финала једне од најпрестижнијих европских титула у области културе биће и омаж пиониру електронске музике на овим просторима и у Јужној Америци, Митру Суботићу Суби, 20. новембра у Дистрикту, као и у Градској концертној дворани, где ће наступити вишеструко награђивана и светски призната бразилска певачица CéU, чије стваралаштво је делом инспирисано Субиним стваралаштвом. Улазнице су доступне у целокупној Gigs Tix продајној мрежи, као и на њиховом сајту.

Уз одабрано идејно-вајарско решење за скулптуру посвећену Суби, пројекат „Суба: Нови Сад”, у организацији Удружења за промоцију савремене музичке уметности „Нове уши”, ставиће ново светло на његов лик и дело. У Дистрикту ће премијерно бити представљене Субине приватне фотографије и лични предмети, компилације дела различитих жанрова насталих у Новом Саду до одласка у Бразил, као и култна композиција The Dreambird, настала током Субине сарадње са мултимедијалним уметником Гораном Вејводом. Уз пионира електронске музике, 22. новембра у Културној станици Свилара представиће се и пионирка електронске музике у Аустрији, композиторка Elisabeth Schimana, а програм извођачке уметности обогатиће и премијера мјузикла „Мој глас путује” заказана за 7. новембар у Културној станици Барка, као и друге представе и перформанси.

Са друге стране уметности

Визуелна уметност у новембру предност даје несвакидашњем приступу и авангарди због чега се на самом почетку издваја изложба која је сарадња две Европске престонице културе – Новог Сада и португалске Браге, града који је кандидат за Европску престоницу културе за 2027. годину. Изложба „Невидљива Брага”, која ће бити отворена 5. новембра у Католичкој порти, даће потпуно другачије виђење једног града, и то у оквиру најстаријег Међународног фестивала фотографије и визуелне уметности.

Изложба „Са друге стране слике“ савремених уметника Зорана Таировића (Србија), Seada Kazanxhiua (Албанија), Нихада Нина Пушије (Немачка/Босна и Херцеговина) и уметнице Delaine La Bas (Велика Британија), у Културној станици Свилара и Српском народном позоришту, од 10. новембра, настојаће да представи публици шта се збива „иза слике”, односно простор који настаје пре појавног дела уметника или уметнице, а често и остаје скривен.

Круна програмског лука Друга? Европа биће велика интернационална изложба савремене визуелне уметности „Milky way” која повезује уметничке, едукативне, научне, техничке и перформативне садржаје, прожете авангардом и савременим уметничким теоријама и праксама у Музеју савремене уметности Војводине.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе које од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Almin Zrno, Divulgacao, Michael Zeppetello, Fabio Cunha, Nihad Nino Pušija, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.