Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/10/2022
Изабран победник конкурса Европске престонице културе за Субину скулптуру
05/10/2022

На Конкурсу за идејно вајарско-архитектонско решење изгледа скулптуре посвећене Митру Суботићу Суби, пиониру електронске музике у овом делу Европе и Латинској Америци, који је расписала Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” у сарадњи са Фондацијом „Митар Суботић Суба”, изабрано је победничко идејно решење чији је аутор Милан Кулић из Београда.

Победничко решење биће прва скулптура посвећена једном од зачетника електронске музике, по чему се Нови Сад истиче у региону, и Европи и биће постављена управо на Субином платоу, на улазу у Лимански парк. На овај начин ће бити употпуњен уметнички простор на Субином платоу, на којем је од ове године постављена прва галерија на отвореном у Новом Саду, чиме је започета нова пракса излагања уметничких застава.

„Након галерије на отвореном, постављањем скулптуре, тачније спомен обележја, у овом делу Лиманског парка коначно ће бити омогућено заокруживање целокупне форме Субиног платоа као препознатљивог градског простора посвећеног Митру Суботићу Суби“, рекао је архитекта Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Душан Стевановић.

Идеја аутора победничког идејног решења, Милана Кулића, подстакнута је Субиним стваралаштвом, идејом о духовности и вишесагледивости, дуалности простора и времена. Кулић је објаснио да је у статичну чврсту природу скулптуре уткано кретање и енергија музике, а да је коначна форма инспирисана једноставношћу и слојевитом садржајношћу компоновања Митра Суботића Субе.

Победничко решење Милана Кулића из Београда

Петочлану комисију за избор победничког идејног решења, као и за избор идејних решења која ће бити награђена, чинили су председница Фондације „Митар Суботић Суба”, Ружа Суботић, архитекта Душан Стевановић, историчар и директор Архива града Новог Сада, Петар Ђурђев, редовни професор на Академији уметности и председник СУЛУВ-а, Горан Деспотовски, и визуелни уметник Борис Лукић.

Поред аутора победничког идејног решења, награђена су још два идејна решења за скулптуру, чији су аутори Петар Мирковић из Бегеча и Светлана Милић из Новог Сада. Комисија је на основу два круга прегледа конкурсног материјала пријављених кандидата – визуелног приказа, техничког описа и концепта, дошла до једногласне одлуке о победничком идејном решењу, као и о награђеним идејним решењима.

„Друга два награђена аутора, Петар Мирковић и Светлана Милић, са квалитетом својих приложених идејних решења парирају првонаграђеном идејном решењу аутора Кулић Милана. Нијансе у одлукама комисије засноване су на примеру изводљивости, уклопљености у околину и садржаје које представљају”, рекао је Горан Деспотовски, члан комисије, и нагласио да ова скулптура представља преведену поруку из енергије звука Субиног музичког истраживања тона и сложене композиције у физичко скулптурално дело.

Награђена решења Светлане Милић из Новог Сада (горе и лево) и Петра Мирковића из Бегеча (десно)

Митар Суботић Суба био је један од највећих и најпризнатијих музичких продуцената у овом делу Европе, али и Латинској Америци. Компоновао је музику за филмове, позоришне представе, балет, телевизијске емисије, рекламе, шпице за Радио Нови Сад. Добитник је награде УНЕСЦО фонда за промоцију културе. Сарађивао је са многим значајним именима, као што су Милан Младеновић, Марина Перазић, Масимо Савић, Жоао Донато, Бебел Жилберто, групе Хаустор и Ла Страда и многи други.

Велико финале Европске престонице културе, програмски лук Друга? Европа, посветиће један важан сегмент Митру Суботићу Суби у оквиру којег ће бити реализовано неколико програма посвећених њему, попут изложбе „Суба соба”, римејка његове композиције и музичке инсталације у копродукцији са Гораном Вејводом – The Dreambird, те концерта популарне бразилске певачице CéU која је освојила три Латино Гремија и била номинована за Греми у категорији светске музике.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.