Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

05/10/2022
Izabran pobednik konkursa Evropske prestonice kulture za Subinu skulpturu
05/10/2022

Na Konkursu za idejno vajarsko-arhitektonsko rešenje izgleda skulpture posvećene Mitru Subotiću Subi, pioniru elektronske muzike u ovom delu Evrope i Latinskoj Americi, koji je raspisala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u saradnji sa Fondacijom „Mitar Subotić Suba”, izabrano je pobedničko idejno rešenje čiji je autor Milan Kulić iz Beograda.

Pobedničko rešenje biće prva skulptura posvećena jednom od začetnika elektronske muzike, po čemu se Novi Sad ističe u regionu, i Evropi i biće postavljena upravo na Subinom platou, na ulazu u Limanski park. Na ovaj način će biti upotpunjen umetnički prostor na Subinom platou, na kojem je od ove godine postavljena prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava.

„Nakon galerije na otvorenom, postavljanjem skulpture, tačnije spomen obeležja, u ovom delu Limanskog parka konačno će biti omogućeno zaokruživanje celokupne forme Subinog platoa kao prepoznatljivog gradskog prostora posvećenog Mitru Subotiću Subi“, rekao je arhitekta Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Dušan Stevanović.

Ideja autora pobedničkog idejnog rešenja, Milana Kulića, podstaknuta je Subinim stvaralaštvom, idejom o duhovnosti i višesagledivosti, dualnosti prostora i vremena. Kulić je objasnio da je u statičnu čvrstu prirodu skulpture utkano kretanje i energija muzike, a da je konačna forma inspirisana jednostavnošću i slojevitom sadržajnošću komponovanja Mitra Subotića Sube.

Pobedničko rešenje Milana Kulića iz Beograda

Petočlanu komisiju za izbor pobedničkog idejnog rešenja, kao i za izbor idejnih rešenja koja će biti nagrađena, činili su predsednica Fondacije „Mitar Subotić Suba”, Ruža Subotić, arhitekta Dušan Stevanović, istoričar i direktor Arhiva grada Novog Sada, Petar Đurđev, redovni profesor na Akademiji umetnosti i predsednik SULUV-a, Goran Despotovski, i vizuelni umetnik Boris Lukić.

Pored autora pobedničkog idejnog rešenja, nagrađena su još dva idejna rešenja za skulpturu, čiji su autori Petar Mirković iz Begeča i Svetlana Milić iz Novog Sada. Komisija je na osnovu dva kruga pregleda konkursnog materijala prijavljenih kandidata – vizuelnog prikaza, tehničkog opisa i koncepta, došla do jednoglasne odluke o pobedničkom idejnom rešenju, kao i o nagrađenim idejnim rešenjima.

„Druga dva nagrađena autora, Petar Mirković i Svetlana Milić, sa kvalitetom svojih priloženih idejnih rešenja pariraju prvonagrađenom idejnom rešenju autora Kulić Milana. Nijanse u odlukama komisije zasnovane su na primeru izvodljivosti, uklopljenosti u okolinu i sadržaje koje predstavljaju”, rekao je Goran Despotovski, član komisije, i naglasio da ova skulptura predstavlja prevedenu poruku iz energije zvuka Subinog muzičkog istraživanja tona i složene kompozicije u fizičko skulpturalno delo.

Nagrađena rešenja Svetlane Milić iz Novog Sada (gore i levo) i Petra Mirkovića iz Begeča (desno)

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata u ovom delu Evrope, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, kao što su Milan Mladenović, Marina Perazić, Masimo Savić, Žoao Donato, Bebel Žilberto, grupe Haustor i La Strada i mnogi drugi.

Veliko finale Evropske prestonice kulture, programski luk Druga? Evropa, posvetiće jedan važan segment Mitru Subotiću Subi u okviru kojeg će biti realizovano nekoliko programa posvećenih njemu, poput izložbe „Suba soba”, rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom – The Dreambird, te koncerta popularne brazilske pevačice CéU koja je osvojila tri Latino Gremija i bila nominovana za Gremi u kategoriji svetske muzike.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.